EXPERT VIEW

Ontdek je eigen leerstijl

 

Je eigen leerstijl kennen is belangrijk en helpt je een flink stuk vooruit. Want leren doe je eigenlijk continu, en je wilt het dan ook zo goed mogelijk doen. De studie van David A. Kolb toont aan welke leerstijlen er zijn en geeft je meer inzicht in je eigen leerproces.

Leren en studeren

 

Wil je een moeilijkere salto onder de knie krijgen? Of een toffe combinatie in je touw foutloos uitvoeren? Of eindelijk de Kong vlot kunnen uitvoeren? Je probeert elke keer weer iets bij te leren tijdens het sporten. Volg je een trainersopleiding? Dan is het ook de bedoeling om vaardigheden te leren beheersen en extra kennis te verwerven. Wist je dat iedereen een eigen favoriete manier van leren heeft? Dat noemen we onze leerstijl.

Verschillende leerstijlen

Leren kan op verschillende manieren. Iedereen verkiest een bepaalde aanpak of strategie om iets nieuws onder de knie te krijgen. De ene start bijvoorbeeld met uitvoeren en gaat nadenken als het niet lukt, de andere tracht eerst alles te begrijpen en gaat dan pas proberen. De manier waarop iemand gewend is iets te leren, noemen we een leerstijl. Leerstijlen zijn niet goed of slecht, maar het kan wel interessant zijn om je eigen leerstijl te leren kennen.

Bepaal jouw leerstijl

 

David A. Kolb is een Amerikaanse leerpsycholoog en pedagoog die een model ontwikkelede over vier verschillende leerstijlen, gebaseerd op twee pijlers:

  1. Ga je eerder actief experimenteren en onmiddellijk aan de slag of eerder reflecteren en nadenken?
  2. Focus je liever op concrete zaken of ben je meer fan van abstract denken?

 

Afhankelijk van jouw voorkeuren op beide pijlers, voel je je best bij een van de vier leerstijlen van Kolb.

De vier leerstijlen van David A. Kolb

 

De doener, ook wel ondernemer of activist genoemd, vliegt er meteen in, werkt doelgericht en wil snel resultaten behalen. Je probeert vaak door ‘gissen en missen’ een opdracht of taak tot een goed einde te brengen. Je houdt van experimenteren en lost proberen op door uit te proberen.

De dromer, ook wel observeerder of bezinner genoemd, heeft een grote verbeeldingskracht en kan alle situaties vanuit verschillende hoeken bekijken. Je kunt goed verbanden leggen en probeert om alles zo goed mogelijk in je op te nemen, om op een later tijdstip niet voor onaangename verrassingen te staan.

De beslisser, ook wel toepasser of pragmaticus genoemd, richt zich vaak op probleemoplossende en technologische toepassingen. Je vindt het echt leuk als er voor een bepaald probleem één welbepaalde oplossing gezocht kan worden. Je werkt liefst planmatig en hebt vaak meer belangstelling voor dingen dan voor mensen.

De denker, ook wel theoreticus genoemd, legt de nadruk op de logische samenhang tussen verschillende zaken. Je houdt van logica, nauwkeurigheid en abstract denken. Je probeert vaak om de dingen vanuit een theoretisch model naar de werkelijkheid te vertalen. Je leert liefst uit boeken.

Doe zelf de test

 

Als je zelf de test doet, denk je bewust na over je eigen manier van leren en kun je jezelf achteraf beter observeren terwijl je leert. Je kunt zelf te weten komen welke leerstijl van Kolb het best bij jou past door via een van de volgende links de test af te leggen: