Spotlight International

 

Het is een beetje komkommertijd voor de internationale gymnasten. Zonder Olympische Spelen of andere grote wedstrijden trainen de toppers deze zomer gretig voor het nieuwe seizoen.

Mikulak is verloofd

Voor de Amerikaanse turner Samuel Mikulak (27) heeft 2020 toch nog een gouden randje. Mikulak heeft zijn vriendin, Mia Atkins, begin juli ten huwelijk gevraagd op de romantische plek Catalina Island in Californië. Hij bracht het nieuws zelf naar buiten op zijn Instagram-account: ‘Verloofd met mijn beste vriendin. Je bent de liefde van mijn leven. Voor altijd is niet lang genoeg.’ In een andere wereld zou Mikulak op dat moment in volle voorbereiding geweest zijn voor de Spelen van Tokio. Mikulak nam al twee keer deel aan de Olympische Spelen (Londen, 2012 en Rio de Janeiro, 2016). In 2016 eindigde hij zevende allround en vierde aan het rek. In 2018 won hij voor het eerst een individuele WK medaille aan het rek.

Gaat Mama Memmel voor Tokio?

Chellsie Memmel (32), de wereldkampioene van 2005, lijkt een comeback te maken voor de Spelen van Tokio. Ze post geregeld indrukwekkende turnvideo’s op haar Instagram-account onder de noemer ‘adult gymnastics’. Eind maart 2020 noteerde ze bij een filmpje van een dubbel gehoekte salto van de balk (!): ‘het zaadje is geplant’, doelend op een eventuele terugkeer naar de topsport. Memmel nam al deel aan de Olympische Spelen van 2008 – ze behaalde er toen zilver met het Amerikaanse team. Ze stopte met turnen nadat ze Londen 2012 niet haalde. In 2013 trouwde ze, in 2014 werd haar zoon geboren en in 2017 kreeg ze een dochter. Momenteel is ze jurylid en geeft ze training in de club van haar ouders. Benieuwd of we haar volgend jaar zelf opnieuw in turnpak zullen zien.

Simone Biles met grootse afsprong

Eind juni, enkele weken nadat ze opnieuw de turnzaal in mocht, postte meervoudig olympisch kampioene Simone Biles een indrukwekkend filmpje op Instagram. Ze demonstreerde nog maar eens haar explosiviteit door een ‘triple double’ uit te voeren van de balk (een dubbele salto met drievoudige schroef). De zoom-trainingen tijdens de lockdown hielden haar duidelijk in vorm. Inmiddels werd het filmpje al een miljoen keer bekeken. De olympisch kampioene van 2008, Nastia Liukin, reageerde met ‘Whattttt’ en enkele icoontjes van een kroon. The Queen dus. Koningin Biles blijft de wereld verbazen.

Wereldrecord ‘Russian flairs’ in één minuut

Tijdens de COVID-19 pandemie heeft de Oostenrijkse gymnast Daniel Kopeinik een Guinness World Record gevestigd. Hij draaide in één minuut maar liefst 35 ‘Russian circles’ – Russenwenden – op het paard met bogen. Hij daagt nu andere gymnasten uit om zijn record te breken. De 25-jarige Kopeinik won de Oostenrijkse titel aan het paard met bogen in 2014, 2018 en 2019. Hij nam in 2016 en 2018 deel aan het EK. Vorig jaar werd hij zesde op zijn favoriete toestel op de Challenge Cup in Guimarães, Portugal. Zijn record is niet van de poes. Draai zelf eens 35 rondjes om je as in één minuut … Wedden dat je je evenwicht niet meer kunt bewaren?

Biles spreekt voor het eerst over racisme

Simone Biles, 23, verscheen in juli op de online Today Show. Ze verklaarde dat ze tijdens het WK in 2013 voor het eerst racisme ervaarde. Carlotta Ferlito (ITA) zou gezegd hebben dat ze misschien wel een medaille had gewonnen als ze haar huid zwart had gekleurd. Biles won tijdens dat WK namelijk niet alleen brons aan de balk, maar ook goud in de allround en op vloer. Ze werd toen de eerste zwarte wereldkampioene in de gymnastiek ooit. Naast dat voorval geeft ze aan dat ze eigenlijk elke dag racisme ervaart. Ze zegt dat ze moet blijven vechten voor al die kinderen die naar haar opkijken: ‘Het doet er niet toe hoe je eruitziet. Je kunt de beste zijn.’ Haar verklaring deelde ze als steun voor de Black Lives Matter- beweging. Ze hoopt op verandering.

Must-see Netflix documentaire: Athlete A

‘Athlete A’ is een Amerikaanse documentaire uit 2020, geregisseerd door Bonni Cohen en Jon Shenk. De documentaire volgt een team van onderzoeksjournalisten van ‘The Indianapolis Star’ die het verhaal brengen van dokter Larry Nassar. De documentaire laat zien hoe de arts en osteopaat van het Amerikaanse team, Larry Nassar, jarenlang turnsters seksueel misbruikte. De getuigenissen van de gymnasten zijn niet mals. Tijdens het proces kwamen meer dan 350 vrouwen naar voren met getuigenissen over wat Nassar deed met hen onder het mom van een medische behandeling. De teamdokter werd tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.