Q&A

Ex-topsporter Laure De Pryck

 

Laure De Pryck, 24 jaar oud en geboren in Deurne, werd in 2012 wereldkampioen Acro met partner Nicolas Vleeshouwers. Vandaag combineert ze haar studies met een carrière bij Cirque du Soleil.

Q / Wanneer ben je begonnen met gymnastiek?


Ik ben begonnen met gymnastiek in Turnclub Olympia Oosterzele en ben dan overgeschakeld naar Sportac Deinze, om nadien 3 jaar deel uit te maken van het nationale team in de Topsporthal te Gent. Daar vormde ik een mixed pair met partner Nicolas Vleeshouwers. Mijn acrocarrière duurde ongeveer 10 jaar voor ik de stap zette naar Cirque du Soleil.

 

Q / Wat waren je mooiste resultaten?

Mijn mooiste resultaten waren het behalen van een bronzen medaille op de World Games in 2013 en wereldkampioen worden in 2012, beide in de categorie mixed pair samen met mijn partner Nicolas Vleeshouwers. Die wereldtitel gaf een onbeschrijfelijk gevoel van blijheid, opluchting en beloning voor het vele harde werk. We hadden nog niet zolang voor het WK de overstap gemaakt van junior naar senior, dus we hadden het totaal niet verwacht. Bovendien had ik een kleine weddenschap afgesloten met mijn coach Sergey Tretyakov en ik denk dat we beiden dolblij waren dat ik die won! Ook het volledig voltooien van onze finale oefening op de World Games gaf een enorm goed gevoel. Dat jaar had ik namelijk mijn voet gebroken en omdat het reglement veranderd was, moesten we samen met het perfectioneren van onze oude elementen, nog extra moeilijkheid toevoegen. Het was tevens onze laatste competitie, dus die tot een goed einde brengen was een mooie afsluiter van onze competitieve carrière.

 

Q / Wanneer ben je bij Cirque begonnen?

Ik ben eind 2013, na de World Games, begonnen bij Cirque du Soleil. Nicolas en ik hadden een contract aangeboden gekregen via een scout die Sergey gecontacteerd had. Nicolas werkt momenteel niet meer bij Cirque du Soleil, maar is wel nog actief in de entertainmentindustrie. Momenteel werkt hij in Disney World.

 

Q / Welke shows heb je al meegedaan in je loopbaan bij Cirque? 

Bij de show Ovo deden Nicolas en ik een act samen. Bij Quidam deed ik banquine, ook Acro-gerelateerd, maar in een groep, dus er konden ook piramides gebouwd worden of salto’s van het ene naar het andere team uitgevoerd worden. Daarnaast ben ik eveneens actief geweest in partnershows van Cirque. Zo deed ik in SEP7IMO DIA, handbalancing en banquine.

Q/ Aan welke show werk je momenteel mee?

Momenteel treed ik op binnen de voorstelling Messi10. Het is een samenwerking tussen Lionel Messi (en zijn management), het Argentijnse bedrijf Stereotouring en Cirque du Soleil. De show presenteert de eigenschappen die Messi tot de beste nummer 10 in de wereld maken, en dat op een acrobatische manier. Mijn act bestaat uit banquine en Russian swing, dat is een soort schommel waarvan ik gekatapulteerd word in een net dat deels over het publiek hangt. Tijdens de vlucht kan ik dan ook bepaalde elementen uitvoeren.

Q/ Wat doe je als niet op het podium staat?

Als ik niet optreed of studeer, dan reis ik wel graag. Zo ben ik onlangs begonnen met surfen en dat wil ik graag beter kunnen. Voor de rest spendeer ik graag tijd met familie en vrienden, en lees ik soms een goed boek. Gewoon trainen en crossfit vind ik ook leuk.

 

Q/ Als circusartiest reis je de hele wereld rond, wat is voor jou de mooiste plek op aarde?

Bolivia was echt de moeite, ik heb daar een driedaagse trip gedaan en echt nog de pure, ongerepte natuur kunnen aanschouwen. In Guatemala heb ik een vulkaan beklommen waarbij we ‘s nachts de vulkaan ernaast konden zien uitbarsten, wat natuurlijk heel indrukwekkend was. Maar ik ben toch nog altijd blij om terug in België te zijn, want hier is het ook nog altijd heel mooi.

Q/ Hoe heb je de coronaperiode doorgemaakt?

Ik had vier vakken en een project opgenomen voor mijn master Biochemistry & Biotechnology aan de Universiteit Gent. Daar ben ik tot eind juni wel zoet mee geweest. Daarnaast ben ik ook veel gaan rennen en heb ik mijn eerste halve marathon gelopen. Verder heb ik ook krachttraining en lenigheid  onderhouden. Een aantal kennissen van bij Cirque du Soleil hebben een work-outplatform op Zoom opgericht. Gedurende de hele lockdown voorzagen ze gratis live work-outs die ik thuis met enkel een matje kon mee volgen. Nu zijn ze betalend geworden, maar ik vind ze echt de moeite, dus heb ik een abonnement genomen. Neem zeker eens een kijkje op workoutwith.org voor een free trial! Ik ben ook zeer spaarzaam geweest met mijn sociale contacten. Niet zozeer voor mijn eigen gezondheid, wel voor die van naasten die risicopatiënt zijn. Ik ben dus heel voorzichtig geweest en heb gedurende vier maanden enkel mijn ouders en broer gezien.

Q / Zijn de shows allemaal stilgelegd?

De shows van Cirque zijn zo goed als allemaal begin-midden maart stopgezet. Onze show Messi10 is een partnershow van Cirque en kan dus onafhankelijk opereren. We zullen er opnieuw kunnen mee optreden zodra de coronasituatie dat toelaat. Ik ben dus nog steeds van plan om terug te keren naar Messi10. Momenteel blijf ik wel trainen, deels om in vorm te blijven, maar ook gewoon omdat ik het graag doe.

 

Q/ Wat zijn je toekomstplannen?

Ik zou graag nog tot de volgende zomer mijn studies verder combineren met de optredens in Messi10. Nadien wil ik mijn thesis afwerken, zodat ik kan afstuderen en hopelijk in de richting van de biochemie verder kan. Ik hoop dat ik na mijn studies even grote voldoening vind in wat ik ga doen qua onderzoek en werk, als de passie die ik al jarenlang voel voor het turnen en het optreden!