Spotlight Belgium

Vijf toppers in vijf verschillende disciplines vertellen hoe zij hun coronamaanden doorbrachten.

ACRO – Bo Hollebosch
SPORTIVA SINT-GILLIS-WAAS vzw

Bo vormt samen met Lise De Meyst en Kim Bergmans een senioren meisjes drie en traint in de Topsporthal te Gent.

“De drie voorbije zomermaanden waren uiteraard lastig, maar er waren zeker ook positieve kanten aan. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn zus Noa veel meer gezien. Normaal zitten wij allebei op internaat, zij in Antwerpen voor het zwemmen, ik in Gent. We zien elkaar alleen maar in het weekend en hebben dus niet veel tijd om samen wat rond te hangen. Dat was nu dus volledig anders. Natuurlijk moest ik ook elke dag trainen op mijn steuntjes en ook gaan lopen, wat ik niet altijd even leuk vond. In het begin had ik veel zin om thuis te zijn en op mijzelf te trainen, maar tegen het einde was het al een stuk moeilijker om de mood erin te houden. Acro is een echte teamsport, door te facetimen met mijn partners konden we elkaar steunen in die moeilijke periode. Na twee maanden thuis trainen, kregen we gelukkig het nieuws dat we terug in Gent mochten trainen. Op 1 juli zijn we dan effectief opnieuw begonnen met teamtrainingen. Sinds begin dit jaar train ik met Kim Bergmans in team in plaats van met Yana Vastavel. We hebben al een paar nieuwe elementen en de samenwerking verloopt vlot. Eind juli kregen we dan twee weken vakantie. Die deden echt deugd! Uitkijken geblazen naar het WK in Zwitserland volgend jaar. Hopelijk kan dat doorgaan!

TRAMPOLINE – Simon Debacker
LENIG & VLUG BEVEREN-LEIE

Simon werd in 2019 Belgisch kampioen Trampoline en vertelt over zijn heropstart na het coronavoorjaar.

Na een gedwongen pauze waarbij het Europees en het Belgisch kampioenschap aan onze neus voorbijging, kregen Joris (synchroon partner) en ik al iets vroeger dan algemeen de toelating om opnieuw te trainen. De maatregel was enkel voor ons twee, want op dat moment was de trampolinezaal officieel nog gesloten. Uiteindelijk kwam in juni dan het verlossende bericht dat er ook binnen weer kon worden getraind samen met de andere gymnasten van onze club Lenig en Vlug Beveren-Leie. Nog steeds met de nodige afstand natuurlijk, en niet in al te grote groepen.

Begin juli wordt normaal gezien een omnisportkamp voor kleuters en lagereschoolkinderen georganiseerd, maar dat viel jammer genoeg in het water. Hoewel van uitstel kwam geen afstel. Het werd verplaatst naar augustus om alsnog veel jonge sportievelingen hun sportkamp te kunnen aanbieden. Voor ons trampolinespringers ging de gebruikelijke trampolinestage in juli gelukkig wel door. Naar goede gewoonte werd 5 dagen gekampeerd in legertenten achter de perfect uitgeruste trampolinehal in Beveren-Leie. Daarbij werd volop getraind en aan omnisport gedaan. Met een tent per bubbel en opgedeelde trainingen werd aan de maatregelen voldaan om er volledig coronaproof tegenaan te gaan.

Van een zomerstop is geen sprake bij Lenig en vlug. Hard work always pays off – daar gaan we voor!

TUMBLING – Tachina Peeters
CREATIVA SCHELLE

Belgische trots Tachina Peeters is terug in eigen land en traint volop voor het Europees Kampioenschap in 2021.

Trainen in de zaal in coronatijden was voor mij spijtig genoeg geen optie. Begin juni hebben we een airtrack geleend en gingen we trainen in de tuin van een vriend. Met het warme weer was dat mooi meegenomen. Daar trainden we voornamelijk op kracht en werden basistechnieken gefinetuned. Toen we EINDELIJK opnieuw in de turnzaal mochten trainen, zijn we heel rustig aan begonnen, soms tot vervelens toe. In juli sloot onze turnhal helaas en werd het trainen op de baan weer even on hold gezet. Toen heb ik thuis zoveel mogelijk kracht en conditie proberen te onderhouden. Maar als ik eerlijk ben, liep dat niet van een leien dakje. ’s Morgens werkte ik en om mezelf dan nog te motiveren om elke dag kracht en conditie te doen, niet evident.

Gelukkig is dat nu allemaal verleden tijd en trainen we ondertussen weer aan 100%. Opnieuw kunnen tumblen met de andere gymnasten uit Gymplus is echt zalig. De eerstvolgende wedstrijd op het programma is de Loulé Cup in Portugal. Hopelijk kan die doorgaan, want door het coronavirus hebben we al zoveel moeten missen. Ik focus me voornamelijk op het EK in 2021, daar wil ik echt knallen!

Toestelturnen meisjes – Noémie Louon
TURNCLUB VARSENARE

Noémie traint in de Gentse Topsporthal en hoopt in 2021 op de Olympische Spelen te staan.

Na een lange lockdownperiode waren wij, de seniores TTM, heel blij dat wij nog eens op stage konden naar het buitenland. Het was eventjes spannend afwachten, maar gelukkig kregen we het verlossende nieuws en konden we vertrekken richting Marseille (FRA). Maandagochtend 3 augustus stond onze eerste training op de planning. ‘s Middags zijn we dan gaan kajakken en peddelen op zee. Op dinsdag stonden er maar liefst twee trainingen op het programma. Tussen de trainingen door genoten we van het warme weer aan het zwembad. Op woensdag konden we na de ochtendtraining genieten van het strand en een lunch in een restaurantje met zeezicht. Ook op donderdag hadden we twee trainingen en liepen we ’s avonds met z’n allen in een prachtig park. Op vrijdag geen training, maar een adembenemende wandeling naar de calanques bij Cassis. Het was best vermoeiend, maar eenmaal boven hadden we een supermooi uitzicht over de Middellandse Zee. De rest van de dag konden we genieten van het mooie weer aan het water, zalig. Terug in België hebben we onze trainingen hervat. We hopen met z’n allen dat we snel weer aan de competitie kunnen beginnen!

Toestelturnen jongens – Luka van den Keybus
GYMTEAM SINT-NIKLAAS

Luka kwam in actie op het WK in 2019 en werd knap 18de met het jongensteam van Team Belgym.

In coronatijden ben ik als eerste jongen in de topgymnastiekhal beginnen trainen met de seniores meisjesploeg die zich voorbereidt op de Olympische Spelen. Dit omdat ik als eerstvolgende Belg op de reservelijst van de Spelen sta. Alleen mijn coach en ik waren in de zaal, wat mentaal niet makkelijk was, ook al had ik het privilege om als enige jongen in een zaal te kunnen trainen. Na de versoepelingen van de lockdown konden alle juniores en seniores ook opnieuw starten met trainen in de gymzalen.

Persoonlijk is er voor mij niet veel veranderd de afgelopen periode, twee trainingen per dag en rust in het weekend. Het enige wat wel moeilijk was, was het gemis van familie en vrienden en geen extracurriculaire zaken kunnen doen.

Ik heb de voorbije periode voornamelijk gebruikt om mezelf te resetten en me opnieuw op te laden voor de komende olympische cyclus. Omdat ik een dagje ouder word – in de gymnastiek is 23 jaar niet zo jong – ben ik me ervan bewust dat ik meer tijd moet nemen voor mezelf en samen met de coaches specifieker dan ooit moet werken naar mijn doelen. Voor de Spelen van 2021 is er nog een kans om me te selecteren op het eerstvolgende EK in december. De kans is eerder klein, maar ik zal er alles aan doen om ze te benutten. Ik hoop dat iedereen, en zeker in de turnwereld, gezond mag blijven!