LOOKING BACK

De fantastische carrière van Dennis Goossens

Ringenspecialist Dennis Goossens (TK Kerels Waasmunster) zet na 20 jaar intensief turnen een punt achter zijn carrière. Op de Spelen in Rio zette hij de beste Belgische prestatie ooit neer. Dennis was een graag geziene gymnast in de wandelgangen van de Topsporthal in Gent, goedlachs en altijd positief.

Hoe het allemaal begon

Dennis begon als kleuter te turnen bij Turnkring De Kerels Waasmunster en bleef gedurende zijn hele carrière trouw aan die club. Op 6-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar ‘keurturnen’. Trainers Dirk Tempels, Hendrik Hofman en Bart De Rijbel werkten in het prille begin mee aan de opbouw van wat een prachtig parcours zou worden. Dennis begon als een allrounder (turnen op alle toestellen), maar hij besefte al snel dat hij hiermee geen grote individuele of teamprestaties zou neerzetten. “Ik heb lang geprobeerd om die ‘kloof’ te dichten, maar dat eindigde telkens in een blessure die me verhinderde om mijn sterkte, de ringen, te laten zien. Eind 2014 had ik er genoeg van en ben ik gaan specialiseren aan de ringen”. Dat bleek een goede keuze te zijn. Ook coaches Jurgen Van Eetvelt, Dirk Van Meldert, Gerard Speerstra, Koen Van Damme en Ward Van den Bosch werkten mee aan zijn succesverhaal.

Memorabele momenten

Op de vraag om één memorabel moment uit zijn carrière te kiezen, kan Dennis niet antwoorden. “Ik heb veel mooie momenten beleefd en heb wel enkele hoogtepunten die ik niet snel zal vergeten.”

  • 2013 WK Antwerpen: Tijdens mijn eerste jaar op internationaal niveau kon ik meteen een wereldkampioenschap in eigen land turnen. Omdat het ook mijn eerste WK was, turnde ik zonder grote verwachtingen. Ik wou gewoon een goede oefening neerzetten. En dat deed ik ook. Dat ik dit kon delen met vrienden en familie maakte het onvergetelijk.

 

  • 2016 EK Bern: Ik had na het WK mijn zinnen gezet op een EK-finale, maar tussen 2013 en 2016 verliepen de dingen minder vlot dan verwacht. In Bern kwam ik als allerlaatste turner van de competitie aan bod en kwalificeerde me als 8ste voor de finale. Drie jaar had ik hier op zitten wachten, eindelijk, zalig!

 

  • 2016 Test Event Rio: Het Test Event was een echte belevenis. Om met het verschil in klimaat en de jetlag om te leren gaan, waren we twee weken op voorhand vertrokken. Een week verbleven we in Santos, een week in Rio. Samen, als ploeg, trainen in absurde temperaturen met maar één doel voor ogen: een olympisch teamticket.

De Olympische Spelen

Uiteraard kunnen de Spelen in Rio 2016 niet ontbreken in het rijtje van memorabele momenten. “Het is het totaalplaatje van de competitie, de verschillende sporten en vooral de olympische sfeer die het hem doen. De Olympische Spelen brengen mensen samen. Tot en met de competitie was ik erg gefocust, de hele olympische beleving ging een beetje aan me voorbij. Ik had als doel een finale te behalen en alles stond in het teken daarvan. Gelukkig had ik voldoende mensen om me heen die wat relaxter waren. Ik was tevreden met de oefening van de kwalificatie. Na de kwalificatie had ik het moeilijk met de trainingen om mijn niveau aan te houden en dat heeft zich vertaald in een mindere goede finale-oefening. Een gemiste kans is nog licht uitgedrukt.”

Trots en teleurstelling

In 2019 trok het Belgische seniorenteam naar Stuttgart om er een olympisch ticket te bemachtigen. Dennis maakte geen deel uit van die ploeg en dat was niet eenvoudig voor hem. “Op zich train je een hele olympiade voor deze competitie, want hier worden de olympische tickets verdeeld, zowel die voor de ploeg als individueel. Dat ik daar geen deel van kon uitmaken, vond ik enorm jammer. De opbouw naar het WK liep stroef en ik begon achter te lopen op het gebruikelijke schema. Aan het einde van het nationale kwalificatietraject was ik nog niet in topvorm. Ik wist dat ik nog een paar weken nodig had. Dat besef deed pijn.”

 

Natuurlijk waren er in zijn carrière ook veel momenten om trots op te zijn. “De ‘Azarian Plank’, een project waar ik sinds 2013 mee bezig was, maar dat pas in 2018 klaar was voor competitie, is zo’n moment. Het element vraagt veel kracht, maar is tegelijk heel technisch. De opbouw is lang, omdat je veel andere elementen eerst perfect moet beheersen.”

Toekomst

Dennis staat zeer nuchter in het leven en accepteert de zaken zoals ze lopen. “Als het slecht ging, probeerde ik daar uit te leren. Ging het goed, dan kon het toch altijd nog net iets beter. Ik probeer niet stil te staan bij wat voorbij is.” In oktober start Dennis na 10 jaar studeren eindelijk aan het echte werk. “Iets leren uit boeken of iets zelf doen, is toch niet hetzelfde. Nu is het tijd om daar verandering in te brengen. Ik ga aan de slag als onderzoeker op de Odisee Hogeschool. Hoe mijn dagen er exact zullen uitzien, weet ik nog niet, maar ik ben wel heel benieuwd.”

Gymfed_Morethangym_magazine_sept_dennis3