SPOTLIGHT BELGIUM

Voor onze gymnasten stonden er de afgelopen maanden heel wat nationale en internationale competities op de planning. Ontdek hieronder welke resultaten de toppers wisten te verzamelen.

European Youth Olympic Festival

Met zes trokken ze vol spanning richting Baku (AZE) voor een belangrijke wedstrijd in hun junioren carrière. De Olympische Jeugdzomerspelen zijn een belangrijke tussenstap voor veel jonge atleten naar een mooie carrière als senior. De Belgische delegatie bestond uit Jutta Verkest (GymFlex), Margaux Dandois (Oefening Geeft Kracht Duffel), Charlotte Beydts (TK Sta Paraat Hasselt), tweeling Glen en Nicola Cuyle (Gym Izegem) en Victor Martinez (FfG).

Zowel de jongens als de meisjes wisten na hun kwalificaties drie finaleplaatsen te bemachtigen. Uiteindelijk was het Nicola Cuyle die met zijn tiende plaats de beste prestatie neerzette in de allroundfinale, en dat uitgerekend op zijn verjaardag! Jutta Verkest zagen we zowel in de allroundfinale als in de finale aan brug terug. Zowel zij als Margaux Dandois toonde een mooie oefening in de finale aan brug. Onze juniores zijn goed op weg!

Wereldkampioenschap juniores Toestelturnen

Voor het eerst in de geschiedenis introduceerde de Internationale Gymnastiekfederatie dit jaar het wereldkampioenschap voor juniores in twee disciplines. Toestelturnen was er één van. België stuurde zes gymnasten naar Györ (HUN) om er de Belgische driekleur te gaan verdedigen.

De delegatie bestond uit Glen Cuyle (Gym Izegem), Nicola Cuyle (Gym Izegem), Victor Martinez (FfG), Stacy Bertrandt (Turnclub Varsenare), Noémie Loun (Turnclub Varsenare) en Lisa Vaelen (FfG).

De gymnasten turnden in team en namen het op tegen enkele sterke jongeren uit onder meer Japan, Rusland, USA en China. De jongens eindigden op de vijftiende plaats in het klassement en de meisjes mochten zeer trots zijn op hun knappe vijfde plaats!

Wereldkampioenschap juniores Ritmiek

Ook in de discipline Ritmiek werd dit jaar voor het eerst het WK georganiseerd. De gymnasten trokken voor deze competitie naar het hartje van Moskou (RUS), waar Ritmiek een heilige sport is! Belgisch en vice-Belgisch kampioenen Alexandra Safronova (Forza Ritmica Gent) en Alessia Verstappen (Happy Gym) hadden de eer om België te vertegenwoordigen.

Alexandra bracht haar oefeningen met bal, knotsen en lint, en scoorde netjes op de diverse onderdelen. Alessia bracht haar oefening met touw en mag trots zijn op haar prestatie. De gymnasten van thuisland Rusland domineerden de volledige competitie.

Universiade Napoli

Napels (ITA) was dit jaar gaststad voor de 30ste editie van de Zomeruniversiade. Een competitie voor universiteitsstudenten wereldwijd. Ook drie Belgische studenten zakten tijdens hun vakantie af naar de Italiaanse stad om zichzelf te bewijzen bij de senioren.

Vanina Van Puyvelde kwam uit in de discipline Ritmiek. Ze turnde de vier tuigen en eindigde op de 30ste plaats.

In de discipline Toestelturnen jongens zagen we de Waalse gymnasten Maxime Gentges en Justin Pesesse aan het werk. Maxime scoorde met 77.475 punten het best van de twee en eindigde op de 25ste plaats. Justin scoorde net iets minder, 77.250 punten, en eindigde op de 28ste plaats in het allroundklassement. Het volledige resultatenboek kun je hier raadplegen.