LOOKING BACK

European Games 2019

50 landen, 15 sporten en meer dan 4000 atleten trokken in juni naar Minsk (RUS) om er deel te nemen aan de Europese Spelen.

About The Games

De tweede editie van de Europese Spelen, een multisport-event, vond dit jaar plaats in Minsk, Wit-Rusland. Atleten uit maar liefst vijftig landen waagden van 21 tot 30 juni hun kans op een medaille. Voor België werden atleten in elf disciplines afgeleverd. Zes gymnasten trokken naar Minsk om zich te bewijzen!

Acro

Het meisjes drie Charlotte Van Royen (Sportac Deinze), Talia De Troyer (Sportac Deinze) & Britt Vanderdonckt (Wild Gym) kreeg de eer om de Belgische driekleur te verdedigen op de Spelen. Hun grootste concurrenten, het Russische trio, trok zich om medische redenen terug uit de competitie. Niets hield onze meisjes dus nog tegen om er voluit voor te gaan. En dat deden ze. Ze behaalden niet alleen de eerste medaille voor België, maar overtroffen werkelijk alle verwachtingen. Met 2 gouden en 1 zilveren medaille mogen we spreken van een wel héél geslaagde editie.

Toestelturnen meisjes

Teamgenoten Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) en Senna Deriks (Gymgroep A.S.) kwamen in actie in de discipline Toestelturnen. Terwijl Nina Derwael zich concentreerde op twee toestellen, turnde Senna Deriks wél allround. De 18-jarige Senna kampte de afgelopen jaren met verschillende blessures en was dan ook zeer enthousiast voor deze belangrijke competitie. Een knappe zesde plaats in de allroundfinale geeft haar dan ook een boost voor de toekomst!

Alle ogen waren even later gericht op de toestelfinale aan brug van Nina Derwael. Helaas ging het daar mis. Hierdoor miste Nina het podium. Maar de wereldkampioene bleef niet bij de pakken zitten en zette een knaller van een balkoefening neer. Ze pakte de gouden medaille en kon tevreden terugblikken op haar competitie.

De ervaring van Senna Deriks

“De European Games in Minsk waren een heel mooie ervaring. Het was superleuk om samen met Team Belgium de sfeer te ervaren, vergelijkbaar met die op de Olympische Spelen. Tijdens de kwalificatie was het mijn doel om mijn oefeningen zo goed mogelijk door te komen en de allroundfinale te halen. De wedstrijd op donderdag was niet helemaal verlopen zoals ik had gehoopt, maar gelukkig kreeg ik de kans om op zaterdag nog eens te laten zien wat ik kon. Tijdens de finale had ik dan ook geen specifieke plaats voor ogen.

 

Samen met Marjorie had ik vooraf wel eigen puntendoelen per toestel opgesteld. Naarmate de wedstrijd vorderde, kreeg ik meer vertrouwen. Toen ik na mijn balkoefening zag dat ik op de 6de plaats stond, was ik dan ook heel verbaasd. Ik had helemaal niet verwacht dat ik van de 16de plaats in de kwalificatie naar de 6de plaats kon klimmen. Ik ga deze wedstrijd zeker meenemen naar het WK in oktober.

 

Het was een bijzondere ervaring, waarin ik heb geleerd om te geloven in mezelf en te vertrouwen op alle voorbereidingen en trainingen.”

Toestelturnen jongens

Bij de jongens was het enkel Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport) die op het afgelopen EK een plek voor de European Games wist af te dwingen. Jimmy verzamelde door de jaren heen al veel ervaring op internationale competities en stond zelf op de allereerste editie van de European Games, vier jaar geleden in Baku. Net zoals in Baku behaalde hij in Minsk de 16de plaats in de finale.

De ervaring van Jimmy Verbaeys

“Er was eigenlijk geen groot verschil met de Spelen dit jaar en vier jaar geleden in Baku. De organisatie wordt bij elke editie in goede banen geleid en er was een tof olympisch dorp. Zowel dit jaar als vier jaar geleden was het mijn doel om in de allroundfinale te staan en dat heb ik telkens weten te verwezenlijken.

Het enige verschil was dat we vier jaar geleden in team naar de Spelen gingen en dat ik nu alleen was. Maar ik heb veel andere Belgische atleten leren kennen, dus dat was wel tof!”