WHAT’S TO COME

Wereldkampioenschap Toestelturnen 2019

 

Een record van 94 landen voor het komende wereldkampioenschap Toestelturnen jongens en meisjes. In het najaar van 2019, van 4 tot 13 oktober, is Stuttgart de gaststad voor de 49ste editie van het WK Toestelturnen. Na 1989 en 2007 is Stuttgart inmiddels toe aan zijn derde editie, Set New Signs!

 

#stuttgart2019

Record aantal inschrijvingen

Alles staat te gebeuren in de Hanns-Martin-Schleyer-Halle. Na het WK in Glasgow, waar 86 landen in actie kwamen, noteren we voor dit WK een recordaantal inschrijvingen van 586 gymnasten uit 94 landen. Alle federaties kunnen individuele gymnasten afvaardigen, maar enkel de top 24 landen van het WK in Doha (QAT) mogen een volledig team naar Stuttgart sturen. Bij de jongens zien we gymnasten van 18 jaar of ouder (geboortejaar 2001) aan het werk. De meisjes zijn minimum 16 jaar (geboortejaar 2003). De volledige nominatieve lijst van alle gymnasten die in Stuttgart in actie komen kan je hier terugvinden.

Programma, support Team BELGYM!

Een goedgevuld programma voor de gymnasten in Stuttgart. Op het WK zijn er maar liefst vier verschillende soorten wedstrijden: kwalificaties, teamfinales, allroundfinales en toestelfinales. Tijdens de kwalificaties zien we alle gymnasten, al dan niet in team, aan het werk. In de teamfinale komen de acht beste landen opnieuw in actie. De acht beste gymnasten per toestel zien we dan terug tijdens de toestelfinales en de top 24 individuele gymnasten uit de kwalificaties neemt het tegen elkaar op in de allroundfinale. Alle finales starten opnieuw vanaf nul.

Team BELGYM

In 2018 was het uiteraard de historische prestatie van Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) die iedereen is bijgebleven. Met een sublieme oefening aan de damesbrug pakte ze de eerste wereldtitel voor België in de discipline Toestelturnen. Tijdens de toestelfinale aan de balk en in de allroundfinale werd ze tweemaal sterk vierde. Ook Axelle Klinckaert (GymMax vzw) turnde zich tot in de allroundfinale. Voor het komende WK zijn acht meisjes van Team BELGYM in de running. Bij de jongens zijn het twaalf gymnasten die strijden voor een plekje in de WK-selectie. Sporza maakte tijdens de FIT-Challenge 2019 volgende reportage over ons meisjesteam.

Houd onze website en socialkanalen in de gaten voor de WK-selectie!

#gobelgym

Bestel hier je tickets voor Stuttgart 2019

Internationaal deelnemersveld

Tijdens dit WK wordt het ongetwijfeld opnieuw uitkijken naar wat de Amerikanen in de meisjescompetitie te bieden hebben. Op het afgelopen WK hadden ze in de teamcompetitie een voorsprong van maar liefst 8 punten op zilveren medaillewinnaars Rusland. Simone Biles, die ondertussen 20 medailles veroverde op een WK, waarvan 14 wereldtitels, is torenhoge favoriete voor haar vijfde wereldtitel allround. De gymnasten uit Rusland, China, Canada, Japan en Brazilië strijden samen mee voor de te verdelen medailles.

Bij de mannen wordt het individueel uitkijken naar de Russische wereldkampioen van 2018, Artur Dalaloyan. Hij neemt het op tegen de Chinees Xiao Ruoteng (wereldkampioen 2017), die tijdens het WK in Doha omwille van een ex-aequo regel genoegen moest nemen met het zilver. In de teamcompetitie verdedigt Ruoteng samen met zijn teamgenoten de wereldtitel van 2014.

Olympische teamselecties

De aankomende Olympische Spelen geven aan dit WK een extra dimensie. Naast de te verdelen medailles is dit WK namelijk eveneens het tweede selectiemoment voor de Olympische Spelen, die van 24 juli tot 9 augustus 2020 in Tokio op de planning staan. Voor de discipline Toestelturnen zijn er in totaal 196 plaatsen te verdelen.

Selectiecriteria 1 – WK DOHA 2018

Op het afgelopen WK in Doha (QAT) in 2018 werden de eerste teamtickets verdeeld. De top 3 landen uit de teamfinale gingen hier met de eerste teamtickets aan de haal. Amerika, Rusland en China verzekerden zich bij de meisjes reeds van een teamselectie. Bij de jongens zijn het China, Rusland en Japan die zich al in de top 3 turnden.

Selectiecriteria 2 – WK STUTTGART 2019

Tijdens dit WK worden de overige 9 teamtickets op basis van de resultaten na de kwalificaties verdeeld. De landen die zich al in Doha wisten te selecteren, worden hier niet in rekening gebracht. Ook een deel van de individuele olympische tickets liggen tijdens dit WK voor het grijpen. Check onze website voor de uitgebreide selectieprocedure!

 

Bekijk hier het volledige programma.