MESSAGE BOARD

Het wordt een druk najaar. Naast het jaarlijkse Gymgala, het Kaderweekend en de Kaderdag Dans staan er ook heel wat nieuwe projecten op de agenda.

Come together, show your colors

De World Gymnaestrada 2019 heeft de deuren gesloten. Op naar de volgende editie, Amsterdam 2023. Maar eerst nog een terugblik op deze fantastische ervaring.

De reis startte met een feestelijke ontvangst van de Belgische, Canadese en Malawische delegaties in het dorp Rankweil. Met een parade, een avond vol acts en een hapje en een drankje was het een schot in de roos.

In de loop van de week gaven de Belgen maar liefst 43 demonstraties in de Dornbrin, Messe en op verschillende pleinen in nabijgelegen steden. Wie het graag groots zag, kon deelnemen aan of kijken naar de demo’s voor grote groepen of het World Team.

Na een goedgevulde dag wachtte nog een nationale avond of het FIG-gala dat het spektakel helemaal compleet maakte. Puik werk voor de originele choreo’s!

Wegens de weersomstandigheden werd de geplande openingsceremonie verplaatst van zondag naar woensdag. Traditiegetrouw marcheren dan alle landen met de vlag van hun land het stadion binnen. Nadien kunnen de deelnemers genieten van een schitterend schouwspel met tal van acts en optredens.

Tijdens de Belgische avond in Rankweil verzorgde onze delegatie een spektakel in de disciplines Acro, Tumbling, Rope Skipping, Dans en Ritmiek. Tussen de demo’s door werd het talrijk aanwezige publiek aan het lachen gebracht door onze mascottes Gymbo en Gymba.

De week werd op zaterdag 13/7 afgesloten met nog enkele knappe demo’s tijdens de slotceremonie. Moe maar voldaan keerden de deelnemers terug naar huis. Kortom, het was een week vol plezier!

Kaderweekend

Naar goede gewoonte vindt ook dit jaar in en rond de Gentse Topsporthal het Kaderweekend plaats. Het opleidingsweekend voor trainers, lesgevers en geïnteresseerden in gymnastiek trekt elk jaar meer dan 2000 deelnemers. Er is voor elk wat wils: sessies rond recreatieve en competitieve gymnastiek & Rope Skipping, sessies voor bestuurders, coaching sessies, sessies speciaal bedoeld voor kleutertrainers … Noteer alvast 19 en 20 oktober in jouw agenda!

Wat kun je dit jaar verwachten?
• 223 sessies
• 2000 deelnemers
• 108 lesgevers
• 4 locaties

Ook dit jaar staan er enkele nieuwe zaken op de planning. Zo stellen we met veel trots ons nieuwe programma Kidies voor. Een aanbod van meer dan 30 sessies rond kleutergym! Er vindt tevens een theatervoorstelling ‘En garde’ plaats, over motiverend coachen.

Inschrijven voor de verschillende sessies kan hier vanaf 9 september!

Start het nieuwe seizoen met Kidies & Coach@home

Het wordt een druk najaar. Naast het jaarlijkse Gymgala, het Kaderweekend en de Kaderdag Dans staan er ook heel wat nieuwe projecten op de agenda.

Coach@Home

Coach@Home is een interactief online platform met heel wat videobeelden van creatieve oefeningen die jou extra inspiratie geven om bewegingen aan te leren, lessen leuker te maken of eens alternatieve leerwegen uit te proberen. Coach@Home is er voor élke trainer uit élke discipline. Je kunt het wat vergelijken met Pinterest voor gymnastiek.

In september en oktober kun je proeven van een light versie van Coach@Home via www.gymfed.be. Vanaf november klop je best even aan bij je clubbestuur voor een clubabonnement om volledige toegang te verkrijgen tot de totale database van video’s.

Kidies

Kidies richt zich dan weer specifiek tot de trainers en hulptrainers van kleuterturnen. Het project bestaat enerzijds uit een trainersmap vol tips & tricks, oefenstof, spelvormen en lesfiches in verschillende domeinen (sportieve ontwikkelingslijn, bewegen op muziek, aan de slag met ballen, springen en spelen met touwen, inspiratie met alternatief materiaal, peuter-ouderturnen), maar het omvat anderzijds ook online ondersteuning (video’s, liedjes …) en praktische hulpmiddelen (Kidies kaart, medailles, Gymbo handpop …). Neem zeker eens een kijkje op www.kidies.be voor meer info.

Wist je dat tijdens het Kaderweekend al heel wat opleidingssessies rond Kidies gegeven worden? Bekijk snel het programma van het Kaderweekend  en schrijf je vanaf 9 september om 17.00 uur in voor een van de sessies. Zo kom je alles te weten over Kidies én kun je er vervolgens mee aan de slag in de club.

Gymgala 2019 – 14 en 15 december Lotto Arena Antwerpen

Traditiegetrouw staat ook dit jaar het Gymgala op het programma. Internationale toppers, sterren van eigen bodem en tal van special acts maken hun opwachting in de Antwerpse Lotto Arena. Een unieke kans dus om je idolen van dichtbij aan het werk te zien! We zijn alvast druk in de weer om er opnieuw een spetterende editie van te maken. Ben je ook graag van de partij? Houd dan onze website goed in het oog, want de shows zijn al enkele jaren in een handomdraai uitverkocht. 

Groot Belgisch Kampioenschap in 2020

Na de geslaagde editie in 2016 brengt de Gymnastiekfederatie al voor de tweede keer haar Belgische Kampioenschappen samen in één weekend op één locatie. We verwachten alle gymnastiekfans op 30-31 mei en 1 juni in de Topsporthal te Gent. Noteer die data alvast in jullie agenda!

Een overzichtje van de Belgische Kampioenen van het afgelopen seizoen (2018-2019)

TTm

Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt)

TTj

Takumi Onoshima (FfG)

Acro

Meisjes Drie: Bo Hollebosch (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Lise De Meyst en Yana Vastavel (Ambitious Pro Gymnastics)
Heren Vier: Noam Patel (STB Gymnastics Berchem), Hannes Garré (Sportac Deinze), Jonas Anthoon (TK Werchter) en Robin Casse (VGL Niel)
Gemengd Paar: Gilles Saliën en Judith De Schryver (TK Werchter)

Ritmiek

Aya Couroble (Happy Gym)

DMT

Mannen: Wannes Geens (Sterk en Lenig Drongen)
Vrouwen: Nell Caers (Corpus Sanum Herentals)

TRA Synchroon

Mannen: Darwin Billiet en Florian Vandenberghe (Go4Gym – Lenig & Vlug Beveren-Leie)
Vrouwen: Nell Caers en Britt Caers (Corpus Sanum Herentals)

TRA

Mannen: Simon Debacker (Lenig & Vlug Beveren-Leie)
Vrouwen: Merel Wirtgen (Lenig & Vlug Beveren-Leie)

TU

Mannen: Dylan Geybels (Klimop RT Merksem)
Vrouwen: Tachina Peeters (Gymplus vzw)

RS – teams

Mannen: One Hit Wonders (Hipe Skip Merksem – wel de enige deelnemers)
Mixed: Jelle Siluskip (XL Rope & Dance vzw)
Vrouwen: Recrean Joyce (Recrean Skippers vzw)

RS – individueel (vond wel plaats in het najaar 2018)

Mannen: Pieter-Jan De Backer (XL Rope & Dance vzw)
Vrouwen: Janne Dewaele (Recrean Skippers vzw)

Move!

Kom je op zondag 15 september uitleven op de vierde editie van Move! in Vilvoorde. Op een unieke set-up en tijdens tal van gratis initiaties maak je kennis met Freerunning & Parkour. Ontdek deze sport in al zijn facetten. Een organisatie voor jong en oud, beginnend of gevorderd traceur. Be there!

Kaderdag Dans

Een opleiding speciaal voor alle geïnteresseerden in Dans? Ook dat biedt de Gymfed dit jaar aan. Op zondag 13 oktober kun je in terecht in Lago Rozenbroeken voor danssessies in verschillende stijlen. Bekende choreografen als Kate Morton, Bruce Blanchard en Fundi Omari leren je de kneepjes van het vak. Er staan maar liefst 15 sessies op de agenda. Alle praktische info vind je hier.