Q&A

Ingrid Deweert, dokter
van de World 
Gymnaestrada 2019

Meer dan 450 gymnasten, heel wat trainers en begeleiders, maar ook een medische staf maakten deel uit van de Belgische delegatie op de World Gymnaestrada 2019, het grootste recreatieve gymnastiekevent ter wereld. Gedurende de zestiende editie in Oostenrijk nam dokter Ingrid Deweert alle medische problemen van onze delegatie voor haar rekening.

Q: “Ingrid, vertel eens, hoe ben jij in contact gekomen met de Gymnaestrada?”

Ingrid: “De eerste Gymnaestrada die ik heb gedaan, was die in Lissabon. Ik wist helemaal niet dat het event bestond. Ik was toen net lid geworden van de medische commissie van de Gymfed en zij hadden me gevraagd of ik mee wou naar Lissabon om 1000 Belgen te begeleiden. Ik wist eigenlijk niet goed wat ik ervan moest verwachten. Ik heb toen gezien wat voor een fantastisch event de Gymnaestrada is en wat je als club kunt brengen. Ik was meteen verkocht! Met dat idee ben ik naar onze club gegaan en zo is onze demogroep ontstaan. Het is intussen mijn vijfde editie.”

Q: “Hoe verloopt je taak als dokter?”

Ingrid: “We proberen alles maximaal te organiseren, zodat we de mensen op vaste tijdstippen in de scholen zien, want daar slapen we. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Het is uiteraard wel zo dat ik zoveel mogelijk zaken meeheb, zodat ik op het moment zelf de nodige zorgen kan toedienen. We proberen altijd te helpen op de plaats zelf: op die manier kan de groep samenblijven.”

Q: “Welke editie springt er voor jou tot nu toe uit?”

Ingrid: “Elke editie heeft iets wat ons enorm bijblijft. In Lausanne zaten we bijvoorbeeld heel dicht bij het meer. Zo konden we elke avond of ochtend eens gaan zwemmen, dat is altijd leuk voor de kinderen. Verder zijn de optredens telkens heel aangenaam, omdat je dat steeds voor een eivolle zaal mag doen. Dat geeft zowel de kids als de trainers een heel goed gevoel.”

Q: “Wat is het tofste dat je ooit al hebt meegemaakt tijdens een Gymnaestrada?”

Ingrid: “De gesprekken die je hebt aan tafel met mensen die je eigenlijk helemaal niet kent, dat is echt uniek. Na je oefening komt het publiek je spontaan feliciteren. Het feit dat je beoordeeld wordt met applaus en niet met punten zoals tijdens een wedstrijd is voor de gymnasten super. Er is geen winnaar, want tijdens de Gymnaestrada zegeviert iedereen. De openingsceremonie is elk jaar opnieuw heel indrukwekkend. Iedereen zien meestappen maakt een geweldige indruk en geeft een heerlijk gevoel – je krijgt echt kippenvel!”

Q: “Wat was er voor jou typisch aan Dornbirn?”

Ingrid: “De enorme gastvrijheid was er echt ongelofelijk. Op zondag hadden we een superleuke avond in Rankweil, waar onze scholen waren. De mensen ter plaatse onthaalden ons met een heuse show en verschillende optredens. Ook de vele vrijwilligers waren bijzonder enthousiast. Je kon hen alles vragen. Bovendien waren ze van alle leeftijden, zoals kleine jongetjes die ’s middags de tafels kwamen afruimen. Iedereen maakte er iets tofs van! “

Q: “Welke activiteiten deden jullie nog als groep?”

Ingrid: “Met alle Belgen samen proberen we altijd een activiteit te doen. Zo hebben we een zumbales gegeven in de school, waaraan ook  gymnasten van andere Belgische clubs hebben deelgenomen. Verder namen we een kijkje in een ander stadje, zodat de kinderen even konden ontspannen en een vakantiegevoel hadden. Het grootste deel van de dag waren we natuurlijk wel bezig met de organisatie van ons eigen optreden en het kijken naar demo’s van andere landen. Daarvoor doen we natuurlijk mee aan dit event!”

Q: “Hoe was de sfeer in het Belgische team?”

Ingrid: “Het was echt een superleuke editie. Iedereen zorgde voor elkaar. Zowel de gymnasten, de trainers als de crew van de federatie waren heel behulpzaam. Natuurlijk zit de sfeer altijd goed op zo’n event, maar deze editie was echt wel uitzonderlijk. Iedereen hielp elkaar, er heerste een unieke sfeer in het Belgische kamp! “

Q: “Hoe zou jij de Gymnaestrada in drie woorden omschrijven?”

Ingrid: “Subliem, een bron van emoties en ervaring!