Q&A

Skipper Laurena Van Leeuwen werd vorig jaar in november Belgisch kampioen individueel. Ook dit jaar startte ze het seizoen met een overwinning.

Laurena Van Leeuwen, 24 jaar, is afgestudeerd in de richtingen bachelor LO en bachelor Ergotherapie. Ze startte met Rope Skipping toen ze 7 jaar oud was bij Rope Skippingclub Sleins’ Skip uit Evergem. Sinds 2017 is ze ook lid van de Recrean Skippers in Oudenaarde. Tijdens haar carrière wist ze al heel wat titels binnen te halen. Zo is ze individueel Belgisch kampioen, vice-Europees en vice- wereldkampioen. In de teamcompetitie is ze samen met haar team regerend Europees en wereldkampioen. Wanneer ze niet in de trainingszaal staat, gaat ze al graag eens tennissen.

Q / Wat maakt Rope Skipping zo’n toffe sport?

Wat Rope Skipping zo fijn maakt, is de variatie binnen de sport. Rope Skipping bestaat uit heel wat disciplines waar je creatief met touwen kan uitblinken. Dat kan zowel individueel als in team. Daarnaast kan je binnen Rope Skipping steeds uitgedaagd worden op verschillende vlakken en niveaus.

 

Q / Op welke skill ben je het meest trots?
De skill waar ik best wel tevreden over ben is de EK split.

Play Video

Q / Je skipt zowel in team als individueel. Wat vind je het leukst?

Ik doe beide graag, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de teamcompetitie. Het feit dat je met vier skippers samen springt, maakt het geheel leuker. Je vormt een team en heel wat momenten en ervaringen, goede en minder goede trainingen deel je samen, en dat schept toch een bepaalde band. Daarnaast is deze competitie gevarieerder, want ze bestaat uit meerdere disciplines. Dat zorgt er ook voor dat er meer variatie in de trainingen zit.

Q / Hoe was het om midden oktober eindelijk opnieuw te kunnen starten met de competitie?

Ik heb er echt naar uitgekeken om opnieuw deel te nemen aan de competitie! Het was wel spannend omdat het al een tijdje geleden was dat ik nog had meegedaan aan een wedstrijd. Daarnaast gaf het best wel een vreemd gevoel om tijdens deze periode op een wedstrijd te staan. Die verliep coronaproof, wat er toch wel voor zorgde dat ik de competitie op een heel andere manier dan gewoonlijk ervaarde. Maar ondanks alles ben ik wel blij dat de wedstrijd kon doorgaan en dat we het beste van onszelf konden geven.

Q / Voelde het goed om als eerste te eindigen?

De competitie is voor mij heel goed verlopen. Ik kon een foutloos parcours afleggen en was tevreden met de scores die ik behaalde. Het voelde dan ook zeer fijn om als eerste te eindigen. Dit resultaat is toch wel een mooie beloning voor de inzet en de vele uren in de sporthal, waar je steeds het beste uit jezelf probeert te halen. De ene keer lukt dat al beter dan de andere.

Q / Je ging deze zomer normaal gezien naar het WK in Canada. Helaas is deze internationale wedstrijd geannuleerd omwille van Corona. Een grote ontgoocheling neem ik aan?

Deze zomer zou ik inderdaad naar het wereldkampioenschap in Canada gaan. Als skipper kijk ik er steeds naar uit om deel te nemen aan internationale competities, het is steeds opnieuw een unieke ervaring. Tenslotte train je hier ook een heel jaar hard voor, waardoor het zeker jammer was om die kans te missen.

Play Video
Play Video

Q/ Wat zijn je doelen binnen deze sport? 

Het zou mooi zijn mocht ik nog enkele titels kunnen meepakken tijdens mijn verdere carrière. Zolang ik het skippen lichamelijk nog aankan, blessures kan vermijden en er vooral plezier aan beleef, blijf ik het beste van mezelf geven in deze fantastische sport!

Q/ Heeft Rope Skipping een soort ‘pensioen’leeftijd?

Ik denk dat je hier moeilijk een leeftijd op kan plakken. Zolang je het fysiek aankan en geen blessures oploopt, kan je een tijdje doorgaan. Toch vind je niet veel competitieskippers boven de 30 jaar.

Q/ Hoe heb je het voorbije halfjaar de coronaperiode doorgemaakt?

Het was een heel bizarre tijd. In het begin liep ik stage voor mijn studies, maar die werd stopgezet. Ook de trainingen werden afgelast. Ineens had ik heel wat tijd over, wat ik niet gewoon ben. In het begin was het zeker wat onwennig om een en ander in te vullen. Aangezien we niet meer naar de trainingszaal mochten, moest ik thuis aan de slag gaan om mijn conditie te onderhouden. De ene dag ging ik lopen, de andere dag deed ik een work-out. Ik oefende op nieuwe skills en trainde ook op speed. Hoe langer de lockdown duurde, hoe meer ik de trainingen in de zaal begon te missen. Want thuis trainen is ook niet altijd evident. Bovendien begon ik mijn medeskippers te missen.

Naast het trainen thuis hield ik mij vooral bezig met het schrijven van mijn bachelorproef en met lezen. Toen we uiteindelijk te horen kregen dat we opnieuw mochten beginnen trainen in de zaal, keek ik ernaar uit om de trainingen te hervatten. Het voelde goed om weer in groep te kunnen trainen en de medeskippers terug te zien. Dat gaf me de motivatie om er opnieuw in te vliegen en mij voor te bereiden op het nieuwe competitieseizoen. Na de versoepeling van de maatregelen binnen de sport, voelden de trainingen weer vertrouwd aan. Maar ondertussen gelden er weer strengere voorschriften, waardoor het trainen helaas weer stilligt. 🙁

Q/ Je bent ook coach. Hoe was het om tijdens corona training te geven? Aan welke doelgroep geef je les?

Ik ben coach van de mini’s (8-11j) en beloften (12-15j). In het begin, toen er niet meer getraind mocht worden, was dat als trainer zeker niet evident. Ik werd als coach uitgedaagd om mijn skippers op afstand aan het skippen te houden. Dat lukte door hun uitdagende opdrachten te geven en af en toe eens een onlinetraining te organiseren. Wanneer je als coach ziet hoe je skippers thuis blijven oefenen en bijleren, kan je daar alleen maar blij van worden.

Q / Hoe ervaarden zij de coronaperiode?

Voor hen was het zeker niet evident. Ook al gaven de skippers thuis het beste van zichzelf tijdens de gekregen opdrachten, naar het einde toe merkte je dat ze toch de trainingen in de zaal en de medeskippers begonnen te missen. Tenslotte zitten zij in een leeftijdsfase waarin zij heel veel kunnen bijleren en groeien. En dat is natuurlijk niet evident als je niet in de trainingszaal bent, omringd door medeskippers en coach!