Sotomura stopt ermee

De 35-jarige Tetsuya Sotomura (JAP) stopt met trampolinespringen. In 2008 werd hij vierde op de Spelen van Peking. Het was echter vooral in het synchroonspringen dat hij hoge toppen scheerde. In 2007 én 2009 werd hij, samen met zijn partner Yasuhiro Ueyama, wereldkampioen. Hij wou graag nog eens schitteren op de Spelen in Tokio in zijn thuisland Japan, maar COVID-19 stak hier een stokje voor. Na 15 jaar aan de top is het genoeg geweest. Sotomura wil nu zijn ervaring en kennis delen met andere atleten, en de trampolinesport populairder maken. Leuk weetje: zijn papa Koji Sotomura won in 1984 tweemaal brons in het toestelturnen op de Spelen van Los Angeles. Zijn zoon werd echter verliefd op de trampoline. Hij vond dat dat er ‘cooler’ uitzag.

Play Video

Het is officieel: Memmel maakt haar comeback

 Acht jaar nadat ze haar turnpak aan de haak hing, maakt Chellsie Memmel (32), de wereldkampioene van 2005, zich officieel op voor een comeback. De gymnastiekwereld volgt haar trainingen op de voet via haar YouTube-kanaal. Memmel traint rustig: slechts drie dagen per week traint ze op de toestellen. De andere twee dagen doet ze aan conditietraining. Memmel mikt niet zozeer op de Olympische Spelen, maar wel op het WK in 2021, zodat ze kan specialiseren op één of twee toestellen. Naast het oprakelen van haar ‘oude’ oefeningen, traint ze ook nieuwe elementen zoals een Silivas op vloer, Amanar op sprong en zelfs een gehoekte twistsalto op balk. Deze laatste zou naar haar genoemd kunnen worden in de COP (Code of Points). Haar grootste drijfveer? Haar twee kinderen. Ze zou het fantastisch vinden als die haar konden aanmoedigen.

Onthoud de naam: Konnor McClain

Het uitstel van de Olympische Spelen naar 2021 betekent een plotse extra kans voor gymnasten die geboren zijn in 2005. Je moet namelijk 16 jaar worden in het jaar van de Spelen om te mogen meedoen. Oorspronkelijk was McClain (USA) nog te jong om deel te nemen aan de Spelen in Tokio. Ze had haar grote doel dan ook altijd al op Parijs 2024 gezet. Je kan haar volgen op Instagram, waar ze geregeld filmpjes post. Zo zie je haar een open salto uitvoeren, gevolgd door een gehurkte schroefsalto op balk. Ze werd tweede allround op de Amerikaanse juniorkampioenschappen in 2019, na Kayla DiCello. Op de Internationale Jesolo Trophy in Italië werd ze eerste allround en op de Gymnix International in Canada werd ze tweede allround en won ze alle toestellen. Ze is ongetwijfeld een gymnaste om te volgen.

Play Video

Japanse en Chinese kampioenen gekroond

Eind september werd tijdens een tweedaagse competitie het nationaal kampioenschap van China gehouden. Bij de mannen won Sun Wei van de wereldkampioen van 2017, Xiao Ruoteng. Ruoteng viel op dag twee van de rekstok. Bij de vrouwen won Liu Tingting, voor Wei Xiaoyuan en Qi Qi. Opvallend waren de hoge scores tijdens de toestelfinales. Qi Qi won vloer en sprong met respectievelijk 14,2 en 14,566. Fan Yilin won brug met 15,233 (moeilijkheidswaarde van 6,6!) en Guan Chenchen won balk met 14,933 (moeilijkheidswaarde van 6,7!). Ter vergelijking, de oefening van onze Nina Derwael, waarmee ze vorig jaar op het WK goud won aan de brug, had een moeilijkheidswaarde van 6,5. De gouden balkoefening van Simone Biles had een moeilijkheidswaarde van 6,4. Het is duidelijk dat alle gymnasten de moeilijkheidsgraad aan het opdrijven zijn voor de Olympische Spelen!

In Japan won Mai Murakami makkelijk, met bijna twee punten voorsprong op Yuna Hiraiwa. Bij de mannen won Kazuma Kaya met een indrukwekkende score van 86,998. Elfvoudig WK-medaillewinnaar Kenzo Shirai had een slechte dag. Hij eindigde op de 24ste plaats.

Ethan McGuinness maakt indrukwekkende tumblingreeks

De Australiër Ethan McGuinness postte een filmpje waarop hij een reeks uitvoert van 11.6 moeilijkheid: rondat + dubbel gestrekt salto + dubbel gehurkte salto + temp + dubbel gehurkte salto + temp + temp + drievoudig gehurkte salto. Indrukwekkend is het alleszins! Je kan hem volgen op @ethan_tumbler. In 2019 werd McGuinness zevende op het WK Tumbling van Tokio. Op de World Cup in Baku in 2020 won hij zilver.