LOOKING BACK

WK Stuttgart 2019, set new signs!

 

Van 4 tot 13 oktober was Stuttgart de gaststad voor de 49ste editie van het WK Toestelturnen. Een belangrijk WK voor onze gymnasten met de aankomende Olympische Spelen in Tokio. 12 gymnasten (van wie 2 reserves) trokken eind september richting Stuttgart met maar één doel voor ogen, een olympische teamselectie.

#stuttgart2019

Team BELGYM meisjes pakt olympisch teamticket

 

Team BELGYM meisjes plaatste zich op het WK in Stuttgart voor de Olympische Spelen 2020 in Japan. Het Belgische meisjesteam eindigde op de 10de plaats in het teamklassement. Senna Deriks (Gymgroep AS), Jade Vansteenkiste (Gym Izegem), Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) en Margaux Daveloose (Turnclub Varsenare) wisten zich met een totaalscore van 161,238 punten in de top 12 van het teamklassement te turnen. Individueel plaatste Nina Derwael zich voor drie finales: de allroundfinale, de toestelfinale grond en de toestelfinale aan de damesbrug.

Play Video
Play Video

Team BELGYM jongens

 

Maxime Gentges (FfG), Daan Kenis (Turnclub De Eik Lommel), Noah Kuavita (Silok Deurne), Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas) en Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport) kwamen bij onze jongens in actie in de Hanns-Martin-Schleyer-Halle.

Met een totaalscore van 240,360 punten konden zij zich niet in de top 12 turnen, geen olympische teamselectie dus voor hen. Onze jongens eindigden op een 18de plaats.

 

Nina Derwael verlengt wereldtitel

 

Na haar sterke wedstrijd in de allroundfinale, waar ze knap vijfde werd, zette Nina Derwael (TK Sta Paraat-PHH Hasselt) alles op alles in de brugfinale. Na haar eerste wereldtitel op het WK in Doha pakte ze in Stuttgart opnieuw de wereldtitel aan de damesbrug. In de finale zette ze met een score van 15,233 punten opnieuw de beste prestatie neer. Hiermee deed ze nog beter dan tijdens de kwalificaties (15,141 punten) en de allroundfinale (15,200 punten). Het zilver ging naar Rebecca Downie (GBR), terwijl Sunisa Lee (USA) het brons pakte. Ondanks de selectie voor de grondfinale besliste Nina Derwael samen met de trainers en medische staf om daarin niet aan te treden.

Rusland en USA on fire

 

Op het programma van het WK stonden ook de teamfinales en de allroundfinales. In beide competities, zowel bij de heren als bij de dames, waren het Rusland en Amerika die de wedstrijd domineerden. In een spannende strijd tussen Rusland, Japan en China pakte Rusland de wereldtitel bij de mannen. Ook in de AA-finale ging het goud naar Rusland. Na het brons van vorig jaar pakte Nikita Nagornyy ditmaal de titel. Dat Amerika niet te kloppen was bij de dames stond als een paal boven water. Met een voorsprong van meer dan 5 punten veroverden ze opnieuw het goud. Het zilver ging naar Rusland, terwijl Italië verrassend het brons pakte vóór de Chinese meisjes. Tijdens de allroundfinale voegde Simone Biles, hoe kan het ook anders, een vijfde wereldtitel toe aan haar palmares.

Antwerp 2023

 

Binnen vier jaar is Antwerpen gaststad voor het Wereldkampioenschap Toestelturnen. In 2001 (Gent) en 2013 (Antwerpen) was het WK Turnen reeds te gast in Vlaanderen. 10 jaar na de laatste editie slaan Gymfed, de Stad Antwerpen en Sport Vlaanderen opnieuw de handen in elkaar voor een onvergetelijk topsportevenement!

Het Antwerpse Sportpaleis is dan the place to be voor alle gymnastiekfans. Ongeveer 500 atleten uit meer dan 80 landen zullen er strijden om de wereldtitels. Dit pre-olympische WK is de belangrijkste en grootste gymnastiekcompetitie van 2023. In Antwerpen strijden de beste seniorgymnasten bij de dames en de heren, net zoals in Stuttgart 2019, niet alleen om de wereldtitels, maar mikken ze  ook op de laatste teamtickets voor de Olympische Spelen die in 2024 in Parijs (Frankrijk) plaatsvinden.