Spotlight International

 

Opnieuw heel wat interessante topics bij de internationale toppers. In verschillende disciplines werden er flink wat records gebroken op de afgelopen WK’s en de wereldtop bracht opnieuw spectaculaire oefeningen.

Biles breekt – alweer – records

Simone Biles (22, USA) won op het WK in Stuttgart haar vijfde allround-wereldtitel op rij. Tel haar wereldtitel met het Amerikaanse team en haar gouden medailles op sprong, balk én vloer erbij, en Simone komt aan een totaal van 25 WK-medailles. Hiermee verpulverde ze tijdens dit WK het record van de Russin Svetlana Khorkina, die haar turncarrière beëindigde met 20 WK-medailles, alsook van de Wit-Rus Vitaly Scherbo, die afklokte op 23 WK-medailles. Naast de vele titels heeft ze nu ook al vier elementen op haar naam staan. Ze zorgde voor sensatie met een ‘double-double’ als afsprong op balk en een ‘triple-double’ (!) aan grond. Er ontstond wel wat commotie rond de waarde van die elementen. Zo kreeg haar afsprong op balk ‘slechts’ een H (0,8). Haar reeks op vloer kreeg een J (1,0). Biles zelf vindt de twee oefeningen minstens even moeilijk en tweette dat beide elementen een J zouden moeten krijgen.

Play Video
Play Video

Samir Aït Saïd sterker terug dan ooit

De Franse gymnast Samir Aït Saïd was tijdens de zomer van 2016 wereldnieuws. Bij de landing van zijn sprong ging het (fataal) mis en Samir werd afgevoerd naar het ziekenhuis met een gebroken been. Het beeld van zijn volledig uit de haak staand been is in ons geheugen gegrift. Dat Samir een lange weg te gaan had, was zeker, maar de gymnast hoopte met hart en ziel om op de Spelen in Tokio te geraken. Op het afgelopen WK in Stuttgart stond de Fransman opnieuw fit aan de aftrap én wist hij een olympische selectie af te dwingen door brons te pakken aan de ringen.

Dina Averina turnt zich de geschiedenisboeken in

Op het WK in Baku (AZE) eind september won de Russin Dina Averina (21) haar derde opeenvolgende allround-wereldtitel in de ritmische gymnastiek. Ze is hiermee pas de vijfde gymnaste die dat kon realiseren. Ze komt hiermee in het rijtje van Maria Petrova, Mariya Gigova, Evgeniya Kanaeva en Yana Kudryavtseva. Leuk detail: haar tweelingzus Arina Averina werd tweede. De Israëlische Linoy Ashram won het brons. De gouden medaille in de allroundfinale was haar vijfde medaille op dit WK, haar 13e gouden WK-medaille en de 16e WK-medaille uit haar carrière. Naast haar allroundtitel won Dina op dit WK ook de finale met bal, knotsen, lint én de titel met het Russische team. Ze is duidelijk de te kloppen vrouw voor Tokio 2020.

Play Video

Rusland boven in het mannenturnen

Op het WK artistieke gymnastiek in Stuttgart won het Russische mannenteam de gouden medaille. Hiermee kwam een einde aan de suprematie van de Aziatische landen China en Japan, die sinds 2003 (16 jaar!) de WK en olympische teammedailles onder elkaar verdeelden. Het team met Nikita Nagornyy, Ivan Stretovich, Denis Abliazin, David Belyavskiy en Artur Dalaloyan turnde oppermachtig en verwees de Chinese mannen naar de tweede plaats. Japan, dat voor het eerst zonder tweevoudig olympisch kampioen en vijfvoudig wereldkampioen Kohei Uchimura turnde, was blij met het brons. Nagornyy, de man van Daria Spiridonova, won daarna ook nog de allround- én de sprongfinale. Het zilver was telkens voor … landgenoot Artur Dalaloyan, de wereldkampioen van 2018. Tel daar het brons van Dalaloyan aan rek bij en dat maakt een totaal van zes medailles op dit WK. China en Japan klokken af op twee.

Chellsie Memmel kan het nog!

Kent u de Amerikaanse Chellsie Memmel nog? Op het WK in 2003 won ze goud aan de brug met ongelijke leggers. In 2005 werd ze wereldkampioene allround, in 2012 stopte ze met turnen. Ze trouwde en kreeg twee kinderen, Dashel en Audrielle. Op de sociale mediakanalen post ze geregeld filmpjes van haar probeersels in de turnzaal. Zo zie je haar op een hoge legger ‘leg dips’ doen, flik twistsalto gehoekt op balk, een illusion-draai gevolgd door vrij rad … Tijdens haar turncarrière stond ze bekend voor haar originaliteit en die blijft ze ook nu nog tonen!