Spotlight Belgium

Onze Belgische toppers sluiten 2019 af met mooie prestaties op internationaal gebied.


Kick-off seizoen Rope Skipping

In tegenstelling tot heel wat turndisciplines, zijn onze skippers alweer volop bezig aan hun nieuwe wedstrijdseizoen. In het najaar staan namelijk naar goede gewoonte de individuele wedstrijden op het programma.

Op zaterdag 23 november strijden in iedere leeftijdscategorie de 16 beste skippers om de Belgische titel in de Mister V-Arena in Oostende.

Waarschijnlijk zal de strijd bij de vrouwen opnieuw gaan tussen teamgenoten Laurena Van Leeuwen en Janne Dewaele (Recrean Skippers vzw). Bij de mannen zijn de ogen gericht op de mannen van XL Rope & Dance. Daar zijn Jelle Christiaens en Pieter-Jan De Backer aan elkaar gewaagd: minder dan één punt scheidden beide clubgenoten op de selectiewedstrijd. Of kan Jelle Van Heesbeke dit jaar toch voor de verrassing zorgen?

Naast de medailles worden die dag ook tickets uitgedeeld voor het allereerste wereldkampioenschap van de nieuwe eengemaakte internationale federatie ‘IJRU’ (International Jump Rope Union). Zo mogen de beste drie mannen en vrouwen onze driekleur verdedigen in Ottawa (Canada).

Play Video
Play Video

Goud voor Tachina op World Cup in Spanje

Tachina Peeters (Creativa Schelle) schreef tumblinggeschiedenis in Valladolid. Op de wereldbekerwedstrijd in Spanje sprong ze naar de allereerste gouden medaille van deze eeuw. Ze voerde na de kwalificaties het klassement aan en tijdens de finale stak ze nog een tandje bij, dit zowel op uitvoering als op moeilijkheid. Een ideale combinatie die haar maar liefst 70.000 punten opleverde. Meteen ook een nieuw Belgisch record, maar de gouden medaille was natuurlijk waar het om ging.

Tachina verhuisde eind vorig jaar naar Andover in Engeland. Ze volgde haar trainer Luk Goris die daar professioneel aan de slag kon. Op die manier kon ze ook in haar eigen carrière een stapje hoger mikken. Twee trainingen per dag resulteerden in stabiele reeksen, het opdrijven van haar moeilijkheid (ze heeft nog wat achter de hand) en een prima uitvoering. De start in Engeland viel niet altijd mee, zo ver van huis, en eenzaamheid kwam al eens opzetten. Maar ondertussen vond ze haar draai, maakte ze nieuwe tumblingvrienden en behaalde ze sportieve successen. Want ook tijdens de Britse kampioenschappen maakte ze furore en sprong ze de concurrentie naar huis.

Sam D’Hoop turnt knappe wedstrijd in Valladolid

In Spanje zagen we op de tumblingbaan ook nog andere prima prestaties. Zo wist Sam D’Hoop (Turnkring Oostakker) een vierde plaats te veroveren. Het was al meer dan 10 jaar geleden dat we in de herencompetitie een finalist hadden. De meisjes Sofie Rubbrecht en Hannelore Tuyteleers (beiden Gymflex) en Laura Vandevoorde (Turnkring Oostakker) turnden mooie reeksen met hoge moeilijkheid. Ze haalden echter net niet de finale, maar lieten wel zien dat het Belgische tumbling ook in de breedte groeit. De andere disciplines verging het minder goed. Joris Geens en Simon Debacker (Lenig & Vlug Beveren-Leie) konden zowel individueel als synchroon niet de verwachte prestatie neerzetten. Op de Dubbele Minitrampoline kon enkel Jelle Massart (Aktiva Berendrecht) nipt een finaleplaats halen. Wannes Geens (Sterk en Lenig Drongen) en Aaron Kusdemir (Rust Roest Brugge) eindigden verderop in het klassement.

Aya Courouble beëindigt carrière op wereldkampioenschap Ritmiek

Tijdens de voorlaatste week van september kwam Aya Courouble (Happy Gym) in actie op het wereldkampioenschap in Baku (AZE). Ze bracht er vier oefeningen met de vier verschillende tuigen. Haar oefening met bal kreeg de beste score van de jury toegekend, 12.850. Maar door aanslepende rugblessures besliste Aya om een punt te zetten achter haar carrière en zich te focussen op nieuwe uitdagingen.