LOOKING BACK

Europees Kampioenschap en European Age Group Competition Acro 2019

 

Het Israëlische Holon was dit jaar de gaststad voor het EK juniores en seniores. Dit event werd voorafgegaan door de EAGC, een internationaal jongerentoernooi in de leeftijdscategorieën 11 tot 16 en 12 tot 18 jaar.

#acro2019

Europees Kampioenschap Holon

 

Van 30 oktober tot 3 november tekenden 293 gymnasten uit 20 landen present op het 29ste EK Acro voor juniores en seniores. Vier topsportteams en vijf clubteams verdedigden er de Belgische driekleur. Na de fantastische resultaten van onze gymnasten op het WK Acro 2018 in Antwerpen en de European Games 2019 in Minsk hadden onze topsportteams hoge ambities.

Play Video

Drie op drie voor Charlotte, Talia en Britt

 

Het topsportteam Charlotte Van RoyenTalia De Troyer (Sportac Deinze) en Britt Vanderdonckt (Wild Gym) won afgelopen juni nog drie medailles (tweemaal goud en eenmaal zilver) op de European Games in Minsk (RUS) en was dus torenhoog favoriet op het EK. Deze favorietenrol hebben ze met glans waargemaakt! Zowel in de finale balans en tempo als in de allroundfinale met hun combined-oefening behaalden ze de hoogste score! Drie op drie voor dit trio!

Team BELGYM seniores

 

Ook onze Belgische kampioenen Bo Hollebosch (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Lise De Meyst (Ambitious Pro Gymnastics) en Yana Vastavel (Ambitious Pro Gymnastics) brachten een knappe balans- en tempo-oefening. Zij stonden na de kwalificaties respectievelijk op een mooie vijfde en achtste plaats. Jammer genoeg kon er slechts één trio deelnemen aan de finale door de ‘één per land’ regel.

Het Heren Vier Noam Patel (STB Gymnastics Berchem), Hannes Garré (Sportac Deinze), Jonas Anthoon (TK Werchter) & Robin Casse (VGL Niel) is het eerste Belgische Heren Vier ooit dat een medaille behaalde op een EK. En niet één, maar twee medailles: Europees ZILVER balans en Europees BRONS allround! In de finale tempo eindigden ze net naast het podium op een vierde plaats.

 

Europees brons bij de juniores

In de juniorencategorie tekenden één topsportteam en vijf clubteams (Ambitious Pro Gymnastics, OTM Gent en Volharding Boom) present. Het clubteam Majlen Mattheessens en Nadoua Zaidi (Ambitious Pro Gymnastics) werd knap derde in de allroundcompetitie Meisjes Paar en keerde met de bronzen medaille huiswaarts. In de categorie Gemengd Paar turnde het topsportteam Helena Heijens (Acro II Gym) en Pieter Everaert (Sportac Deinze) een mooi parcours. Zij behaalden zowel de balans- als tempofinale en eindigden allround op een verdiende vijfde plaats. Jammer genoeg heeft dit duo voor iedere oefening af te rekenen met een penalty van één punt (Helena is niet voldoende groot t.o.v. Pieter), maar dit is alvast een veelbelovend duo voor de toekomst!

European Age Group Competition Acro 2019

Het Europees Kampioenschap Acro werd voorafgegaan door de EAGC Acro. Dit internationaal jongerentoernooi in de leeftijdscategorieën 11 tot 16 en 12 tot 18 jaar verzamelde van 24 tot 28 oktober 429 jonge acrobaten uit 27 verschillende landen. Onze Belgische driekleur werd er verdedigd door elf teams uit zes Gymfed-clubs: Ambitious Pro Gymnastics, Art Gym, OTM Gent, Sportac Deinze, TC Olympia Oosterzele en Wild Gym. Deze Belgische jongeren deden het fantastisch en sleepten zes finaleplaatsen in de wacht.