EXPERT VIEW

Psycholoog Jef Brouwers

 

Het psychologische aspect van turnen – Angst

Jef Brouwers

Jef Brouwers  is prestatiepsycholoog, alles begint op de vloer met je voeten en eindigt in het brein. In 2013 werd hij uitgeroepen tot beste psycholoog van het jaar! Vandaag is hij werkzaam in de TICKA bvba. Naast zijn job als psycholoog is hij een geliefde vader en grootvader. Hij biedt zijn kinderen en kleinkinderen dezelfde ‘psychologische begeleiding’ als de atleten met wie hij werkt. Zijn doel is hen steunen en hun potentieel optimaal realiseren. Jef Brouwers werkt nu een jaar voor de Gymnastiekfederatie en begeleidt de topsporters in Gent.

Angst in de sport

Angst is een van de grootste remmers van prestaties. Een gevoel waar veel sporters helaas mee te kampen hebben. Prikkels van buitenaf hebben invloed op het lichaam van de sporter. Als je je angst onder controle houdt, kun je je concentreren op de juiste dingen, de elementen correct uitvoeren. Maar wanneer angst de bovenhand neemt, kunnen er elementen foutgaan.

Angst, waar komt dat gevoel vandaan?

Er zijn heel veel verschillende factoren die angst kunnen inboezemen bij sporters. Zo is er eerst en vooral zich bezighouden met zaken waaraan de sporter niets kan doen. Geen controle hebben op de uitslag kan ervoor zorgen dat de sporter angst krijgt. Daarnaast is er ook het gebrek aan vertrouwen in zichzelf of de omgeving, omdat de sporter te veel bezig is met het idee ‘van het goed te moeten doen’. De tijdsdruk om NU te moeten presteren, kan ook voor angst zorgen. De lijst kan natuurlijk nog aangevuld worden met een hele reeks factoren. Daarbij is heel veel afhankelijk van het individu.

Is angst hebben normaal?

Angst is een natuurlijk gevoel. Het is zeer normaal dat angst voorkomt bij kinderen of jongeren wanneer zij veel talent hebben en terechtkomen in zeer uitdagende en complexe situaties zoals in de gymnastiek. Wanneer het fun-element echter verdwijnt door angst of overmatige stress moet je daaraan werken. Want succesverhalen komen nog altijd voort uit de liefde voor de sport.

Zo ga je het best met angst om

Ga uit van een positieve mindset, dat is de voornaamste remedie tegen angst. Ken je eigen mentale sterktes om je zelfvertrouwen op te krikken. Heb je angst voor een bepaalde competitie? Boots die dan na met een heuse jury die punten geeft. Dat is een fantastische remedie om het gewoon te worden. Jureer jezelf permanent op papier en confronteer jezelf met je prestaties.

Tips & Tricks – Zo maak je komaf met angst

  • Train alsof het een wedstrijd is
  • Leg de lat heel hoog
  • Vergelijk jezelf nooit met anderen
  • Je hoeft aan niemand te bewijzen hoe goed je bent
  • Wees rationeel in je eigen sterktes
  • Angst laat je groeien als sporter

    Angst afleren is helaas het moeilijkste wat er is. Als sporter is het dan ook zeer belangrijk om er te leren mee omgaan. Ga situaties niet uit de weg, maar neem de uitdaging aan. Leer te vermijden dat je in oncomfortabele omstandigheden terechtkomt.