LOOKING BACK

Europees Kampioenschap Toestelturnen

 

Van 20 tot 25 april stond in het Zwitserse Bazel het Europees Kampioenschap Toestelturnen op de planning. Voor de gymnasten van Team BELGYM was dat de eerste internationale competitie in een periode van anderhalf jaar zonder wedstrijden. Met een knappe tiende en vijftiende plaats voor Jutta Verkest (Gymflex) en Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas) in de allroundfinale blikken we terug op de prestaties in Bazel.!

Kwalificaties Team BELGYM meisjes

Margaux Daveloose (Turnclub Varsenare), Jutta Verkest (Gymflex), Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen) en Noémie Louon (Turnclub Varsenare) verdedigen de Belgische driekleur tijdens de kwalificaties bij de dames. Onze gymnasten lieten tijdens hun wedstrijd enkele knappe elementen zien, geen foutloos parcours maar een goede voorbereiding richting Olympische Spelen.

Een hoogtepunt van de kwalificaties was ongetwijfeld de brugoefening van Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen). Met een tiende plaats mist zij als eerste reserve net de toestelfinale aan de damesbrug. Desondanks zette ze tijdens dit EK haar voorlopig beste prestatie neer aan dit toestel. Juta Verkest (Gymflex) kwalificeerde zich als derde reserve voor de allroundfinale. Door de annulatie van enkele gymnastes kwam zij alsnog in actie tijdens deze finale, waar ze knap tiende werd. Lees hier het volledige verslag van de kwalificaties.

“Het belangrijkste was om te kijken waar ik eindig met mijn nieuwe oefening, het is een stap in de goede richting” – Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen)

Kwalificaties Team BELGYM jongens

Florian Landuyt (Sportac Deinze), Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas), Noah Kuavita (Silok Deurne), Maxime Gentges (GC Malmedy) en Takumi Onoshima (Althanor Gym Club) kwamen tijdens de kwalificaties in actie bij de heren. Florian Landuyt maakte na een lange periode van blessures een comeback in Bazel, we zagen hem aan het werk aan vier toestellen.

Noah Kuavita kwam in actie aan het rek, met als doel zich te selecteren voor de finale, maar door een val slaagde hij daar helaas niet in. Luka Van den Keybus zette de beste prestatie neer tijdens de kwalificaties en plaatste zich voor de allroundfinale, waar hij knap vijftiende werd. Lees hier het volledige verslag van de kwalificaties.

“Dit EK was stap één, nu komen de verdere stappen” – Florian Landuyt (Gymteam Sint-Niklaas)

Jutta Verkest turnt sublieme balkoefening

De 15-jarige Jutta Verkest (Gymflex) werd een half uur voor de start van de allroundfinale opgevist als reserve voor de finale. Ze turnde een quasi foutloos parcours en eindigde tussen de 24 beste allroundturners knap tiende. Tijdens de kwalificaties ging het nog mis met haar dubbele pirouette op balk, maar in de finale turnde ze ijzersterk. Ze liet enkele knappe acrobatische reeksen zien en straalde heel wat klasse uit. Met een score van 13,500 punten turnde ze de tweede hoogste score aan dit toestel en slaagde ze er duidelijk in om haar zenuwen onder controle te houden. Lees hier het volledige wedstrijdverslag van haar allroundfinale.

“Ik dacht: ik sta erop of val eraf, ik heb niets te verliezen. En bij mijn pirouette zei ik tegen mezelf, kom op Jutta, nu ga je er niet af” – Jutta Verkest (Gymflex)

Luka Van den Keybus schittert aan herenbrug

Met een vijftiende plaats in de allroundfinale bezorgde allrounder Luka Van den Keybus België de beste mannelijke prestatie ooit geturnd op een EK. Zowel tijdens de kwalificaties als in de finales was het genieten van zijn hoogstaande oefening aan de herenbrug. Een toestel waar voor de 24-jarige Van den Keybus een mooie toekomst in zit. Lees hier het volledige wedstrijdverslag van zijn allroundfinale.

“Ik ben heel trots op mijn brugoefening, zowel in de kwalificatie als in de allroundfinale. Dat is niet een van mijn makkelijkste oefeningen en daar probeer ik op verder te bouwen.” – Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas)

Terugblik Topsportmanager Tim Moriau

Topsportmanager Tim Moriau blikt voor ons terug op het afgelopen Europees Kampioenschap.

Hoe kijk jij terug op dit EK?

Wat mij het meest bijblijft van dit EK is hoe fel het bij gymnastiek in de details zit. Eén klein foutje kost je meteen heel wat punten. De kwalificaties zijn duidelijk de moeilijkste stap in de competitie, in de finale is alles mogelijk. Een correcte mindset is hier belangrijk.

Is dit EK een goede voorbereiding richting OS?

Algemeen zijn we bij de dames zeker tevreden over de prestaties. Uiteraard geeft de tiende plaats van Jutta in de allroundfinale een boost aan het team. Het was voor mij heel mooi om te zien dat de meisjes graag zelf sterk willen presteren, maar dat ze het elkaar ook hard gunnen. Deze groepssfeer heb je nodig, de meisjes moeten elkaar pushen om de selectie te halen, maar hangen anderzijds ook enorm goed aan elkaar. Dat is uitzonderlijk bij topsport.

Hoe zit het bij de heren?

Bij de heren hebben we met Luka Van den Keybus iemand die in de allroundfinale op een heel hoog niveau geturnd heeft. Hij is een mooi voorbeeld van hoe je door hard te werken je doel bereikt. Bij Noah Kuavita (Silok Deurne) was het helaas een tegenvallend EK. In zijn geval is het heel simpel. Blijft hij aan de rekstok tijdens zijn kwalificatie, dan staat hij er in de finale. Florian Landuyt (Sportac Deinze) kwam na heel veel blessureleed terug – ook daar zien we dat er potentieel is voor de toekomst. Bij de jongens kijken we dus hoopvol uit naar de komende wedstrijden en naar Parijs 2024.