Get to know Gymfed

De Gymfed-atletencommissie

Negen ex-(top)sporters maken vanaf 2021 deel uit van de Gymfed-atletencommissie. Dat is een adviescommissie voor en door (top)sporters die de stem vormen van de sporters binnen en buiten onze (top)sportwerking. Deze commissie komt tweemaandelijks bijeen en draagt bij aan de verdere ontwikkeling van een ethisch en gezond sportklimaat voor al onze (top)sporters binnen de verschillende disciplines. De atletencommissie is samengesteld uit een voorzitter, een secretaris en maximaal tien sporters die de laatste 8 jaar deelgenomen hebben aan een EK, WK, World Games of Olympische Spelen. De commissie ging van start op 15 maart 2021.

Voorzitter Lore vanden Berghe (Acro)

Samen met haar bovenpartner Noémie Lammertyn behoorde Lore jarenlang tot de absolute wereldtop. EK’s, WK’s, World Cups en zelfs de World Games van 2017 mocht ze aan haar palmares toevoegen. Deze acrotopper is dan ook de perfecte voorzitter voor deze belangrijke commissie. Met veel trots zal Lore deze verantwoordelijkheid dragen. De voorzitter aan het woord: “Ik heb me geëngageerd voor de atletencommissie aangezien ik het belangrijk vind dat er naar de stem van de (topsport)gymnasten wordt geluisterd. Tijdens mijn eigen carrière miste ik dat enorm. Wij kunnen een vernieuwende kijk leveren op bepaalde aspecten van de organisatie en werking van Gymfed, en zo samen streven naar een betere toekomst voor onze sport. Ik geloof erin dat we met dit enthousiaste team heel wat goede ideeën zullen kunnen voorleggen en daardoor de topsportervaring van de toekomstige generaties zo positief mogelijk kunnen maken!”

Acro: Yana Vastavel

Yana vormde als tiener een gemengd paar met Solano Cassamajor. Samen behaalden ze de ene medaille na de andere. In 2015 namen ze deel aan de allereerste European Games. Daar veroverden ze maar liefst drie zilveren medailles. Ook als onderpartner boekte Yana veel succes. In 2020 zette ze een punt achter haar carrière. Yana aan het woord: “Ik heb me kandidaat gesteld voor de atletencommissie omdat ik er sterk in geloof dat wij als (ex-)topsporters er kunnen voor zorgen dat de nieuwe generaties op een betere en aangenamere manier hun favoriete sport kunnen beoefenen. In mijn carrière heb ik een aantal dingen opgemerkt die wellicht beter kunnen in de samenwerking tussen gymnast, trainer en federatie. Ik ben er zeker van dat wij de gymnasten een stem zullen geven die voordien veel te weinig werd gehoord. Samen met heel het team gaan wij voor een veelbelovende turnwereld!”

Ritmiek: Julie Zels

Julie is een echte ritmieker in hart en nieren. Ze nam als gymnaste deel aan verschillende internationale competities en is volledig in de ban van ethisch en gezond sporten. Als ex-ritmiekster en (sport)psychologe wil ze zich vooral inzetten voor het fysieke en mentale welzijn van de gymnasten. Zodat ze op die manier kan bijdragen aan de verdere uitbouw van een ethisch en gezond sportklimaat, zowel binnen als buiten de topsportwerking.

Rope Skipping: Velika De Jaeger

Velika is 23 jaar en doet al 17 jaar aan Rope Skipping. Naast het competitiespringen geeft ze training en ze is ook nog eens een fervent jurylid. Daarnaast studeert ze binnenkort af als kinesitherapeut, de interesse in sport en beweging is dus enorm groot. Ze hoopt dat ze met de atletencommissie veel kan betekenen voor zowel de atleten als de federatie.

Toestelturnen jongens: Luka Van den Keybus

Luka kwam nog in actie tijdens het voorbije EK in Bazel, waar hij vijftiende werd in de AA finale. Ondertussen is hij ook bekend van de Container Cup. Deze goedlachse jongen draagt maar wat graag zijn steentje bij aan een klimaat waarin atleten zich zowel fysiek als mentaal sterk kunnen voelen. “Ik heb me aangemeld voor de atletencommissie omdat ik sinds kort een van de oudste topsporters ben, en omdat ik graag een ideaal voorbeeld wil zijn voor jongeren in een topsportsituatie. Daarnaast stel ik me al heel mijn seniorencarrière op als aanspreekpunt – de atletencommissie past hier perfect in. Daarnaast kan ik ook fungeren als brug tussen gymnast en coach, en als ik in bepaalde situaties misschien extra kan helpen via deze commissie is dat eersteklas.”

Toestelturnen meisjes: Senna Deriks

Als kapitein van het Belgische team Toestelturnen meisjes zei Senna in 2020 de turnzaal vaarwel. Ze was jarenlang een vaste waarde binnen het Belgische team en behaalde zowel op individueel vlak als in teamverband mooie resultaten. In 2019 hielp ze mee bij het behalen van een olympisch ticket voor België. Ze zetelt in de atletencommissie omdat ze nog steeds nauw betrokken is bij de sport, vooral de topsportwerking van de meisjes Toestelturnen, en uiteraard ook door haar liefde voor de sport. Haar deelname aan deze commissie draagt ook bij aan het opdoen van goede ervaringen, die zeker van pas komen in haar huidige rechtenstudie. Senna aan het woord: “Ik vind het belangrijk dat de gymnasten een plaats hebben waar ze met hun zorgen, opmerkingen en bedenkingen terechtkunnen. Het zijn tenslotte de atleten die iedere dag het beste van zichzelf geven om hun dromen waar te maken. Mijn doel is dat elke gymnast, zowel in club- als op topniveau, zich comfortabel en ondersteund voelt om het maximum uit zichzelf te halen in een fijne en vertrouwde omgeving.”

Toestelturnen meisjes: Cindy Vandenhole

Cindy was 7 jaar lang een vaste waarde binnen de discipline Toestelturnen meisjes en zette in 2017 een punt achter haar carrière. Mede door haar kon in 2016 voor het eerst een meisjesteam naar de Olympische Spelen. Ze weet als geen ander hoe het is om topsporter te zijn, zowel in goede als in mindere dagen. Topsport betekent voor haar ook in teamverband samenwerken, communiceren en samen de top bereiken door positief vooruit te kijken en te streven naar toekomstperspectief. Cindy aan het woord: “Ik kijk ernaar uit om samen met de federatie aan de slag te gaan en te werken aan de toekomst en de verdere uitbouw van de (top)sportwerking. Het creëren van een veilig en gezond sportklimaat vind ik dan ook de belangrijkste taak, waar zowel coaches, atleten, personeelsleden als anderen samen voor moeten zorgen.”

Tumbling: Tachina Peeters

Op het afgelopen EK in in Sochi kroonde Tachina zichzelf tot Europees kampioen. Ze is al jaren het Belgische boegbeeld van de discipline Tumbling. Ze nam deel aan verschillende EK’s, WK’s, World Cups, de World Games en behaalt de ene goede prestatie na de andere. Tachina aan het woord: “Ik heb het laatste jaar echt gemerkt hoe belangrijk het is om plezier te halen uit het turnen. En dat het essentieel is dat de grenzen van gymnasten worden gerespecteerd. Resultaten zijn niet alles.”

Trampoline: Simon Debacker

Ook Simon kwam tijdens het afgelopen EK in Sochi in actie. Deze ervaren trampolinegymnast draait al jaren mee aan de internationale top in zowel individueel als synchroonspringen. Simon aan het woord: “Het is heel interessant om uit andere disciplines te leren hoe hun werking in elkaar zit en waar zij tegenaan lopen om de best practices en mogelijke oplossingen mee te kunnen nemen. Maar ook overkoepelende oplossingen vinden voor meer algemene problemen is zeker een meerwaarde voor de atletencommissie. Ik wil dan ook een aanspreekpunt zijn voor iedereen uit de trampolinefamilie om op dit platform suggesties of problemen voor te kunnen leggen."