Q&A

Kim Bergmans

 

Kim Bergmans, 27 jaar, maakt haar comeback in de discipline Acro. Ze vervangt er topsporttalent Yana Vastavel, die eerder besloot om te stoppen. Bo Hollebosch en Lise De Meyst worden haar partners.

De start

Kim begon met turnen rond haar negenste bij A.R.K.-Lille. Eerst was dat basisturnen en een beetje Tumbling, daarna zette ze de stap naar de wedstrijdcompetitie. Na een paar jaar veranderde ze van club en kwam ze bij Ambitious Pro Gymnastics terecht. Daar vormde ze in de discipline Acro een A-seniorenteam met toppers Laurie Philpott en Jana Leyssens onder coaching van Caroline Van Hombeeck. Vrij snel behaalde ze een eerste podiumplaats op een BK.

Play Video

De weg naar de topsport

In 2013 vormde ze een trio met de zusjes Lise en Elyne De Meyst, met wie ze veel mooie podiumplaatsen behaalde en vice-Belgisch kampioen werd. Een jaar later stapte het volledige trio in de topsportstructuur en in 2015 werden ze, op Kims 22ste verjaardag, Belgisch kampioen. De drie trainden dagelijks samen in de Topsporthal te Gent en maakten veel mooie momenten mee.

Maar de dag voor het vertrek naar het EK in Riesa vielen ze helaas tijdens een balanselement – het trio was out. Na heel wat pogingen met nieuwe partners besloot Kim om een punt te zetten achter haar carrière. Kim is dus zeker geen onbekende!

Q: “Wat was het mooiste moment in je gymnastiekcarrière?”

Kim: “Er waren zoveel hoogtepunten … Mijn overstap naar APG, de eerste internationale wedstrijd, de start in de topsport, het Belgisch Kampioen op mijn verjaardag, goud op de MIAC … Al is de kans die ik nu krijg misschien het allermooiste: het vooruitzicht om mijn carrière mooi af te sluiten.”

 

Q: “Wat vind je zo mooi aan de sport?”

Kim: “De samenwerking, het samen instuderen van prachtige oefeningen en elementen, zowel met je partners als met je coach. Eén zijn met elkaar. In deze discipline moet je je hele lichaam gebruiken om de mooiste houdingen en elementen te bereiken. Je lichaam zover drijven tot iets gemakkelijk wordt dat voor anderen onhaalbaar is. Dat is gymnastiek. De combinatie van kracht, lenigheid, elegantie, dans, balans en emoties. Je hebt gewoon alles nodig om te schitteren op de mat! 

Uren trainen en streven naar je doel, dat doel bereiken en direct voortwerken naar het volgende. Je raakt nooit ‘uitgeturnd’, het kan altijd, hoger, kleiner, ronder, sneller, mooier … Het is steeds werken aan iets. De perfectie nooit kunnen bereiken, maar er dag in dag uit wel naar streven!”

 

Q: “Waarom ben je gestopt en wat heb je ondertussen gedaan?”

Kim: “Ik was afgestudeerd, had op dat moment geen partners om wedstrijden mee te doen en kreeg twee aanvragen van Cirque du Soleil, maar die plaatsen werden telkens door iemand anders ingenomen. Dus begon ik te werken. Ondertussen deed ik wel nog aan sport. Zo beoefende mijn zus CrossFit – dat heb ik dan ook eens uitgeprobeerd en het lag mij wel. Op die manier belandde ik in de CrossFit-wereld. Lopen doe ik ook wekelijks.”

 

Q: “Wat is je huidige job?”

Kim: “Ik ben afgestudeerd als leerkracht Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie. En ik heb de stap gemaakt om in de fitnesswereld te beginnen als personal coach. Later ben ik ook coach geworden bij CrossFit Mechelen.”

 

Q: “Wie overhaalde je om opnieuw aan topsport te doen?”

Kim: “Elyne De Meyst, coach van het team, heeft mij opgebeld toen Yana Vastavel moest stoppen door haar rugblessure. Ik wist gewoon dat ik die kans niet kon laten liggen. Mijn partner en ook mijn ouders weten hoe graag ik Acro deed en dat ik mijn einde liever anders had gezien. Dus zij steunen mij volledig. Dankzij mijn mama heb ik ook ingezien dat ik deze kans moet aangrijpen, dat ik er anders sowieso spijt van zou krijgen.”

Play Video

Q: “Je hebt al met Lise in team geturnd, zij was toen je bovenpartner. Hoe denk je dat het zal zijn om opnieuw samen te werken met haar?”

Kim: “We hebben een weekje samen getraind net voor de ‘lockdown’. Een goede manier om opnieuw kennis te maken met de sport, Lise en natuurlijk Bo. Het wel grappig om ‘het kleintje’ (zo noemen wij de bovenpartner) ineens naast jou te zien staan als ‘grote’. Maar Lise is een heel aangename, zachte persoon en ze werkt altijd heel hard, doet steeds haar best. Het is dan ook super om met haar samen te werken, zowel als boven- als onderpartner.”

Q: “Je hebt ook nog met coach Elyne in team geturnd, vind je het raar dat je nu training van haar zal krijgen?”

 

Kim: “Raar, ja misschien een heel klein beetje, toen ik haar een hand moest geven. In de topsport is dat namelijk gebruikelijk bij de coaches, gewoon als een vorm van respect. 

Vroeger in ons team communiceerden wij ook veel en luisterden wij ook goed naar elkaar. Nu moet ik alleen meer naar haar luisteren, maar daar heb ik geen problemen mee. Als getalenteerde turnster kan Elyne haar ervaring nu goed gebruiken als coach. Ze ziet heel snel werkpunten en pakt alles op een positieve, opbouwende manier aan. Ze verbetert constructief en herinnert je aan wat je moet denken en aan wat je moet moet. Dat vind ik heel belangrijk! Misschien net omdat ik haar zo goed ken dat ik haar zo goed vertrouw!”

Play Video

Q: “Wat hoop je te bereiken met je nieuwe team?”

Kim: “Nu op dit moment zo snel mogelijk opnieuw trainen om het allemaal weer gewoon te worden. En klaar zijn tegen de start van de eerste wedstrijd! Ik hoop het volgende EK te kunnen doen, als dat nog doorgaat natuurlijk. Daarnaast hoop ik op het volgende WK een podiumplaats te behalen. En ik wil ook meedoen aan de volgende World Games, al schuiven die wegens het coronavirus een jaartje op.”

Q: “Ben je de sport blijven volgen toen je zelf gestopt was met trainen?”

Kim: “Neen, ik wou even niets met het turnen te maken hebben. Ik werd wat emotioneel als ik de anderen bezig zag. Ik wou daar zelf staan en niet op de bank zitten … Eerlijk gezegd ben ik iemand die altijd heel positief is, soms misschien te, maar door die ervaring begrijp ik nu dat ik het moeilijk had om hoopvol te blijven.”

Q: “Heb je een tip voor gymnasten die gestopt zijn met gymnastiek en de stap om opnieuw te beginnen niet durven te nemen?”

Kim: “Ik had zelf nooit gedacht dat deze kans er zat aan te komen. Maar eender wie die de sport altijd graag heeft gedaan, naar wedstrijden blijft kijken, het jammer vindt om er zelf niet te staan EN de kans krijgt om opnieuw te starten, moet dat gewoon DOEN! Werken aan je lichaam en aan je geluk is het allerbelangrijkste!”


Q: “Hoeveel zin heb je in dit nieuwe avontuur, zeg maar op een schaal van 0 tot 10?”

Kim: “Euhm, 20? Het is echt iets waar ik veel heb over nagedacht: wat wil ik nu echt doen? Dat is sowieso op professioneel niveau aan sport doen. Daarna was er de vraag: in welke sport? Ik heb gedacht aan tennis, atletiek, CrossFit … Maar ik vond geen sport waar ik alles voor over had om de top te bereiken. Behalve turnen dan.  Ik ben alleen een beetje bang dat de combinatie met mijn job zwaar gaat worden. Dat werken samen met de vele uren training te vermoeiend gaat worden.”

 


Q: “Haal je kennis uit je job om te gebruiken in je nieuwe topsportverhaal?”

Kim: Ja, toch wel. De laatste jaren heb ik veel ontdekt over wat het mentale doet met je lichaam. Ik was vroeger veel te streng voor mezelf. Het heeft twee jaar geduurd voor ik trots op mezelf kon zijn. Daarvoor kon ik geen filmpjes van mezelf bekijken zonder lastig te worden bij alle fouten die ik zag.
Door andere sporters te trainen en mij te gaan verdiepen in de kracht van een positieve mindset, heb ik een nieuwe focus gevonden voor mezelf. 

Ook op het vlak van voeding begon ik me te verdiepen in wat gezond is en wat je lichaam echt nodig heeft om fit en energiek te zijn. En verder helpen bepaalde opleidingen rond stretching en mobiliteit mij ook om lenig te blijven en de vele mogelijkheden van mijn lichaam nog steeds ten volle te kunnen gebruiken.”

Bedankt Kim voor dit interessante interview. Wij wensen je heel veel succes met je nieuwe team!