Spotlight International

 

De gymnastiekwereld lijkt door het coronavirus nog meer dan ooit verbonden met elkaar. Lees hier alles over de internationale toppers.

Mikulak en Hurd winnen the American Cup

Net voor de lockdown inging, was er nog the American Cup, een jaarlijks terugkerend World Cup all-around series event (naast Stuttgart, Birmingham en Tokio). Daar proberen de deelnemende landen in de top 3 te eindigen, zodat ze een extra gymnast naar de Spelen kunnen sturen. Bij de mannen verpletterde Samual Mikulak (USA) het deelnemersveld. Hij haalde het met maar liefst 2 punten voorsprong van de Oekraïener Oleg Verniaiev. De Brit James Hall werd derde. Bij de vrouwen won de Amerikaanse Morgan Hurd. Haar landgenote Kayla DiCiello behaalde zilver. Het brons was voor de Japanse Hitomi Hatakeda. Voor Hurd betekende de wedstrijd de terugkeer naar de top. Als wereldkampioene van 2017 kon ze voor het WK in 2019 geen plaatsje in het Amerikaanse team bemachtigen. Ze was toen niet-reizende reserve.

Play Video

Corona gym challenges!

Je zag ze ongetwijfeld al passeren op de sociale media: de ‘handstand challenges’. Eerst was er de opdracht om wc-papier zo hoog mogelijk te stapelen in handstand. Daarna werd opgeroepen om in handstand je T-shirt uit te doen. Vervolgens doken er ook filmpjes op van gymnasten die hun T-shirt in handstand aantrokken. En dan was er Simone Biles (USA), olympisch en wereldkampioene die in handstand haar broek uittrapte. Al snel deden heel wat bekende en minder bekende gymnasten in binnen- en buitenland haar na. Onder wie ook onze ex-olympiër Aagje Vanwalleghem. Ga jij ook de uitdaging aan?

Must-see oefeningen voor elke gymfan

Nu de Olympische Spelen van Tokio niet doorgaan in 2020, lijstte de FIG (Fédération Internationale de Gymnastique) vijf olympische oefeningen op die de wereld verbaasden en die sindsdien in ons collectief geheugen zitten. Dit zijn ze. De brugoefening van Olga Korbut (URS) in 1972, waarbij ze een rugwaartse salto maakt en de brug terugpakt – het maakte haar beroemd. De brugoefening van Nadia Comaneci (ROM) op de Spelen van Montreal 1976 kreeg de eerste perfecte 10 in de geschiedenis van de sport, maar ook haar balkoefening verdient een plaatsje in deze top 5. Iets recenter hebben we de sprong van McKayla Maroney (USA) in 2012 (Londen). Haar yurchenko met 2,5 schroef liet de monden openvallen. Tot slot zorgde bij de mannen onze noorderbuur Epke Zonderland (NED) voor vuurwerk aan de rekstok op de Spelen in 2012. Hij kreeg de bijnaam ‘Flying Dutchman’. Zie jij deze oefeningen nog voor je? Zoek ze beslist eens op!

Nina Derwael te zien in online-challenge

De World Gym #DontRush Challenge toont Nina Derwael, Becky Downie (GBR), Flavia Saraiva (BRA), Melanie Dos Santos (FRA), Angelina Melnikova (RUS), Larisa Iordache (ROM) en vele andere bekende namen in een videocompilatie. Ze steken iedereen een hart onder de riem met het onderschrift ‘We are all in this together’ (we zitten allemaal in hetzelfde schuitje). In een #DontRush Challenge wordt op het lied ‘Don’t Rush’ van Young T & Bugsey featuring Headie One gestart in gewone kleren, waarna de gymnaste plots helemaal opgemaakt in turnpak verschijnt. De gymnaste laat een attribuut vallen en gooit het naar een andere gymnaste die het opvangt en verdergaat. Wat een eer voor Nina om België te vertegenwoordigen in een filmpje met allemaal wereldsterren. Je kan het filmpje bekijken op Ninia’s Instagram-account.

Rosie McLennan ziet uitgestelde Spelen als kans

De 31-jarige Canadese gymnaste Rosie McLennan kan momenteel (net als vele anderen) niet trainen. Ze probeert in vorm te blijven door veel kracht- en uithoudingsoefeningen te doen. Ze revalideert nog steeds van een gebroken enkel die ze opliep tijdens de World Cup in Minsk in 2019. Later dat jaar won ze nog brons op het WK in Tokio, maar nu neemt ze haar tijd om  volledig te herstellen. Daarnaast geniet ze van wat extra momenten thuis en maakt ze bewust tijd om te mediteren en na te denken. McLennan is tweevoudig olympisch kampioene trampoline en won 18 medailles op WK’s. Ze is de enige gymnaste die al de olympische titel in trampoline kon verdedigen. Daarnaast is ze de enige Canadese die dit kon realiseren in een sport die deel uitmaakt van de Olympische Zomerspelen.