LOOKING BACK

Vijf clubs trainen in coronatijden

 

De afgelopen maanden teisterde het coronavirus onze samenleving. De clubs gingen dicht, wedstrijden werden afgelast en iedereen moest noodgedwongen in zijn kot blijven. Maar dat hield onze clubs alvast niet tegen om toch te blijven sporten!

Turnclub Athena

Zodra het nieuws bekend raakte, gingen de acrotrainers van Turnclub Athena aan de slag met onlinetrainingen via Zoom. Via die onlinetrainingen wilden ze hun gymnasten een vervanging aanbieden voor alle uren die ze normaal in de zaal staan. Op deze manier wilden ze hun kracht/conditie/lenigheid toch nog wat onderhouden. Anderzijds hoopten ze hen op die manier ook iets te bieden waar ze naar konden uitkijken tijdens die moeilijke weken. Het was zowel voor hen als voor de trainers ook tof om elkaar nog eens te zien.

Daarnaast spraken ze eenmaal per week een kwartiertje met alle gymnasten online af voor een kort spelletje. Vooral de jongere gymnasten vonden dat heel fijn.

De trainers van Athena raadden iedereen aan om met de gymnasten te blijven communiceren, al dan niet online of telefonisch. “Het geeft je als trainer een goed gevoel als je de gymnasten zo gedreven in actie ziet. We zijn ervan overtuigd dat het moment dat we opnieuw de zaal in mogen iedereen een ongelofelijke energieboost zal krijgen”, zeiden ze.

 

Gymclub Altis Eeklo

Ook de wedstrijdgymnasten van Altis Eeklo konden rekenen op hun trainers voor onlinetraining met WebEx. De acrogroep gaf het startschot en al snel volgden de Tumbling- en Trampolinegroepen. Het doel van de onlinetrainingen was voornamelijk om de gymnasten nog meer te sturen van de zijlijn. Als coach heb je jammer genoeg geen vat op de technieken van bepaalde elementen die gymnasten thuis uitvoeren. Een slechte techniek sluipt er gemakkelijk in. Met deze onlinetraining konden ze sneller inspelen op de oefeningen die de gymnasten uitvoerden.

De trainers boden naast onlinetraining ook schema’s kracht, lenigheid en conditie aan. Ze stuurden eveneens filmpjes door naar de gymnasten met een oefening van 15 minuten door een Engelse coach. De gymnasten moesten proberen om die oefeningen na te doen. Ook de GYM@HOME filmpjes die Gymfed ter beschikking stelde, werden gretig bekeken! De trainers probeerden voornamelijk positief te blijven en de gymnasten te blijven motiveren, want een ongelukkig kind, dat is zonde!

 

Gymgroep A.S.

Heel wat clubs wilden hun leden koste wat het kost aan het sporten houden en stuurden challenges de wereld in. Ook Gymgroep A.S. bleef niet bij de pakken zitten en ging aan de slag. Aan het begin van de coronaperiode maakte elke trainer een trainingsschema voor zijn/haar groep. Zo kregen de gymnasten oefeningen op maat. Er werden verschillende challenges vanuit het trainerskorps naar de leden gezonden en ook de challenges van de Gymfed werden uitbundig gedeeld door de trainers.

Via de Houseparty-app stonden de trainers in nauw contact met de oudste leden. Zo gaven ze feedback op elementen die de gymnasten in hun tuin uitvoerden. Die 1 op 1 of 2 op 1 privélesjes waren kort, maar met een goede feedback konden de gymnasten alweer een stuk verder. Bij de jongere gymnasten was het dan eerder omgekeerd en vroegen de trainers aan de ouders om hen filmpjes te sturen, zodat ze konden controleren of ook zij ermee bezig waren.

GymMax

Turnclub GymMax ging zelf nog een stapje verder dan enkel onlinetraining geven via Google Meet. De club creëerde namelijk een volledige website voor de coronaperiode. Maar liefst 43 trainers toonden zich bereid om mee te werken! Daar konden de leden challenges, opdrachten, krachtblaadjes en veel meer terugvinden! Elke ‘doelgroep’ had er zijn eigen plaatsje op de site. De trainers postten wekelijks een algemene ‘challenge’, maar sommige groepen hadden ook eigen specifieke uitdagingen.

De jongens Toestelturnen organiseerden zo hun eigen wedstrijdjes. Elke maandag kregen ze een toestel opgegeven waarvoor er die week een wedstrijd was.  De toestellen werden in olympische volgorde afgewerkt. Elke keer werden er ‘bizarre’ voorwaarden gesteld aan de wedstrijdoefening. Zo moesten ze bijvoorbeeld kreitsen op een niet-alledaags voorwerp, origineel! Het virtuele contact tussen leden en trainers was goud waard!

 

K.K.B.T. Bree

Vanaf het begin van de uitbraak vatte een van de ritmiektrainers, Marleen Janssen, meteen de koe bij de horens. In plaats van te berusten in het feit dat ze geen les meer kon geven, was ze meteen creatief en bracht ze haar gymnasten bijeen in een online WhatsApp-groepje ‘RG Corona’.

Ze gaf minsten 5 dagen per week les aan haar meiden op een interactieve manier. Het doel was motiveren en inspireren met filmpjes waaraan ze challenges koppelde.

Trainster Marleen stuurde filmpjes door naar de gymnasten, maar ook in de omgekeerde richting werden beelden uitgewisseld. Oefeningen werden aangereikt en elementen bijgestuurd. De meisjes hadden alvast zeer veel aan het contact met de trainster en de interactie met elkaar.