WHAT’S TO COME

Team BELGYM blikt vooruit op de Olympische Spelen

 

11 gymnasten op weg naar hun droom, de Olympische Spelen 2020. Tot het nieuwe coronavirus, COVID-19, de (sport)wereld stillegt. En zo moeten voor het eerst in de geschiedenis ook de Olympische Spelen wijken naar een latere datum. De meisjes van Team BELGYM zijn intussen opnieuw aan het trainen in de Topsporthal te Gent. Hun doel is met een jaar uitgesteld. Wat dat met hen doet, lees je hier.

Olympische Spelen 2021

Op 30 maart 2020 kwam het verdict … de Olympische Zomerspelen van 2020 werden met een jaar uitgesteld. Door de coronacrisis ligt in de hele wereld het maatschappelijke leven stil. Uiteraard heeft het virus ook zijn impact op de (internationale) sportwereld. Niet alleen het volledige voorbereidingsprogramma richting Tokio 2020 werd gecanceld, ook de Spelen zelf bleven niet gespaard. Voor het eerst in 124 jaar worden ze namelijk uitgesteld. Een zware klap voor gaststad Tokio en de vele sporters. Na het afstel van 1940 door Wereldoorlog II, heeft de Japanse hoofdstad nu een primeur met het uitstel van Tokio 2020. De Spelen zullen pas plaatsvinden van 23 juli tot 8 augustus 2021. Mis niets van de Road to Tokyo van Team Belgym, schrijf je in op de nieuwsbrief en volg alles op www.tokyo2020.gobelgym.be

Eerste reactie Team BELGYM

Bij het horen van het nieuws kwamen de gymnasten samen om hun gevoelens en emoties te delen. Ze probeerden elkaar te troosten en de situatie enigszins positief te bekijken. Al ging dat bij de één al wat beter dan bij de ander. Daarna volgde een algemene teammeeting met de voltallige ploeg en werd de situatie besproken. De gymnasten namen ook onmiddellijk contact op met hun psycholoog Jef Brouwers. “Het eerste wat ik tegen hem zei, was: Ik weet niet waarom ik bel, het moest er gewoon allemaal even uit”, zegt Fien Enghels. Ook voor haar was het niet evident om het nieuws te plaatsen. Het advies van Jef? “Laat het zoveel mogelijk los, je kunt er toch niets aan doen.”

De jonge garde ziet opportuniteiten

Het team dat in Tokio in actie komt, zal bestaan uit vier gymnasten en één reserve. Voor de drie ‘jonkies’ van het team, Stacy Bertrandt (Turnclub Varsenare), Lisa Vaelen (De Gympies Keerbergen) en Noémie Louon (Turnclub Varsenare), is het uitstel van de Spelen sneller verteerd dan bij de oudere gymnasten. De meisjes zijn amper 16 jaar en horen sinds kort bij de seniores. Het nieuws kwam natuurlijk wel hard binnen, maar zij zien er al snel de voordelen van in.

“Het eerste moment was het vooral een schok, maar ik zie het op dit moment enkel positief in. Je kan altijd meer tijd gebruiken, dus dat is nu wel mooi meegenomen”, klinkt het bij Lisa Vaelen. Ook teamgenote Stacy Bertrandt heeft snel de klik gemaakt. “In het begin vond ik het wel moeilijk om het te aanvaarden, je bent er de hele tijd mee bezig en opeens valt alles weg. Maar het heeft ook nog een positieve kant, nu hebben we nog een jaartje extra.”

Een domper voor de anciens

De Spelen 2020 moesten voor Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) dé kers op de taart worden. Na haar twee wereldtitels (2018 en 2019) aan de brug met ongelijke leggers hoopte ze om ook in Tokio een medaille te pakken op haar lievelingstoestel. Voor haar en de ‘oudere gymnasten’ kwam het nieuws wel harder binnen. De volledige planning is in de war gestuurd en alles moet opnieuw herbekeken worden: trainingsschema’s, wedstrijden, tussentijdse doelen … En natuurlijk komt ook de planning na de Spelen van de prille twintigers in het gedrang. “Ik vind het persoonlijk niet evident. Je bereidt je dan wel voor op de Spelen, maar ook voor erna heb je al een plan in je hoofd. Het is dus wel wat dubbel. Sowieso is de mentale klap groter dan het fysieke aspect. Op dit moment (april) is de klik nog niet helemaal gemaakt”, klinkt het bij Nina Derwael. “Het zal nog even duren voor we alles opnieuw op orde krijgen. We gaan ook nog een aantal gesprekken hebben met de trainers hoe we het vanaf hier gaan aanpakken om er dit extra jaar aan te kleven.”

De combinatie van topsport met hogere studies en het kotleven is op zich al niet evident. “Het klopt dat het voor de ‘jongere gymnasten’ eerder aanvoelt als een extra jaar dat ze hebben om zich voor te bereiden. Voor ons, diegenen die al hogere studies volgen, komt alles toch wat anders binnen” klinkt het bij Senna Deriks.

Nadat ze de volledige situatie wat had laten bezinken, besloot de kapitein van het team, Senna Deriks, om een punt te zetten achter haar topsportcarrière. Ze was jarenlang een vaste waarde binnen het team en mocht heel wat resultaten achter haar naam schrijven. Meer lees je in Spotlight Belgium.

Wat brengt de toekomst?

Het WK in Stuttgart (oktober) en de International Gymnix in Montreal (maart) waren voor de meeste gymnasten hun tot nog toe laatste wedstrijd. Gelet op de situatie werden alle andere voorbereidingswedstrijden die op het programma stonden, geschrapt. De meisjes willen dan ook dolgraag opnieuw hun vaste structuur met wedstrijden om naartoe te werken. De nieuwe internationale kalender is nog niet bekend, enkel de data van de Spelen. Hoe sneller de verschillende wedstrijden gekend zijn, hoe beter men een plan kan opmaken met het oog op de Spelen. Verder werken aan de nieuwe elementen en alles stabiliseren, dat is waar de gymnasten momenteel in de zaal aan werken. Hoe de komende maanden er precies gaan uitzien, is en blijft nog onzeker. Alle updates kom je te weten via www.tokyo2020.gobelgym.be. De meisjes zijn niet bang om zelf ziek te worden. “Als iedereen zich goed aan de maatregelen houdt, denk ik wel dat we de situatie kunnen beperken en op termijn weer naar een normaal leven kunnen gaan”, zegt Nina Derwael.

Omdat de Spelen opschuiven naar 2021 zijn er ook aanpassingen in de selectieprocedures. De minimumleeftijd om deel te nemen aan de Spelen is 16 jaar, hierdoor komen er voor België vier extra gymnasten in de running, namelijk Charlotte Beydts (TK Sta Paraat Hasselt), Jutta Verkest (GymFlex), Margaux Dandois (Oefening Geeft Kracht Duffel) en Kéziah Langendock (Gym Passion Herseaux). Overigens werden Charlotte, Jutta en Margaux zesde met het team op EYOF 2019.

Coaches Marjorie Heuls en Yves Kieffer zijn positief

Dat de Spelen met een jaar zijn uitgesteld, zien de coaches van Team BELGYM niet echt als een groot probleem. Yves Kieffer en Marjorie Heuls vormen al jaren een onklopbaar trainersduo in de Belgische turnwereld. “Op sportief vlak is het een jaar gewonnen. De meisjes zullen in 2021 stabieler zijn en op een hoger niveau kunnen turnen. Op mentaal vlak is het natuurlijk wel een schok voor iedereen.”

“We vinden het vooral belangrijk dat de gymnasten niet te lang stilliggen en een bepaald ritme blijven behouden. Er heerst wel een andere, meer gemoedelijke sfeer in het team”, klinkt het bij Yves Kieffer. De focus ligt momenteel op het uitstippelen van het nieuwe traject en de nieuwe of moeilijkere delen per gymnast en per toestel. “De meisjes hebben zelf een voorstel gedaan over de elementen waarop ze willen werken, en wij hebben dat als trainersteam uiteraard ook samen bekeken. Er volgen een aantal gesprekken met de gymnasten om hun programma voor de komende periode samen vast te leggen”, vat Marjorie Heuls samen.

“Het virus dwingt ons ertoe om nog meer te communiceren met de gymnasten en op een ietwat andere manier naar de situatie te kijken. We zijn ervan overtuigd dat de wijze waarop in de toekomst getraind zal worden door de huidige situatie zeker zal veranderen”, besluit Marjorie Heuls.