Q&A

Topsporter Charlotte Verwimp

Charlotte Verwimp, 13 jaar, is sinds dit jaar gymnaste in Gent. Onlangs mocht Charlotte een Ensor in ontvangst nemen voor haar rol in ‘Stephanie’. Deze kortfilm werd geregisseerd door Leonardo Van Dijl en gaat over de relatie tussen een gymnaste en een coach. Kom in deze Q&A meer te weten over Charlotte en haar ervaring als actrice!

Q / Wie is Charlotte Verwimp?

Hallo, ik ben Charlotte Verwimp. Ik ben 13 jaar en woon in Heist-op-den-Berg. Ik heb een grote zus Julie, die 18 jaar is. Mijn grootste hobby is turnen en ik kijk erg graag naar The Vampire Diaries.

Q / Hoelang turn je al?
Ik turn al van toen ik 2,5 jaar was. Ik startte met turnen in Turnkring Blijf Jong in Herenthout. Daarna turnde ik in regioclub Mortsel met mijn trainer Jérémy Van der Veken. Ik heb erg veel van hem geleerd, maar ik denk wel dat ik hem af en toe grijs haar heb bezorgd (haha). Sinds dit schooljaar turn ik in Gent. Mijn trainers zijn Julie Croket, David Spagnol, Virginie Heuls en Melodie Beurel.

Q / Hoe was het om de overstap te maken naar het internaat in Gent?

Eigenlijk viel de overstap heel goed mee. Het vergde wel enkele aanpassingen, want ik was weg van huis en dus miste ik mijn ouders en familie. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Al train ik wel enorm graag in Gent, tussen alle grote talenten! De balk is mijn favoriete toestel. Ik weet dat het niet het gemakkelijkste toestel is, maar ik vind het erg leuk en doe er graag oefeningen op.

Q / Wat is je grootste droom?

Mijn droom is om zo ver mogelijk te geraken op turnvlak. De ultieme droom is natuurlijk om op de Olympische Spelen te staan. Stap voor stap hoop ik daar ooit op een dag te mogen blinken. Mijn grote idool is, zoals bij vele anderen, Nina Derwael. Zij is onze Belgische trots. Doordat ik nu in Gent turn, leer ik erg veel bij van haar. Mijn buitenlandse idool is Melanie De Jesus Dos Santos.

Q / Hoe kwam je erbij om auditie te doen voor een kortfilm?

Er verscheen een oproep op Facebook waarin stond dat men jonge gymnasten zocht om mee te spelen in een kortfilm. Dat leek mij erg leuk en dus schreven mijn ouders me in om auditie te doen. Ik vond de auditie erg leuk en de regisseur oordeelde dat ik het goed deed. Ik bleef over met nog twee andere meisjes en we kregen nog enkele andere opdrachtjes. Uiteindelijk koos de regisseur mij om de rol van Stephanie te vertolken. Ik voelde mij vereerd en erg blij dat ik werd geselecteerd uit honderden andere kandidaten.

Play Video
Previous
Next

Q / Waarover gaat de film en wie speel jij?

De film ‘Stephanie’ gaat over de relatie tussen een coach en een gymnaste. Een turnster ontdekt hoe hoog de verwachtingen liggen. De film is een beetje zoals het dagelijkse leven in de turnzaal en toont aan dat je een vriendschapsband kunt opbouwen. In de kortfilm speel ik de rol van de elfjarige Stephanie. Ik herken me sterk in het personage. Zo helpen mijn coaches me ook altijd om een betere gymnaste te worden.

 

 

Q / Wat vond je het fijnst om te doen tijdens de filmopnames?

Eigenlijk vond ik alles wel leuk om te doen, want alles was nieuw voor mij. Sommige scènes duurden erg lang en moesten vaak worden overgedaan. Tussen de scènes door was het soms ook lang wachten, maar daarvoor had ik Luna Carlier. Zij is een kindercoach en liet mij altijd leuke dingen doen. De momenten dat er andere gymnasten meededen, vond ik ook erg prettig. We hadden de tijd van ons leven!

Q / Waar kunnen we de film bekijken?

De film kon je bekijken op het online KortfilmfestivalLeuven dat in december plaatsvond. Op dit moment draait de film op het JEF Festival. Je kunt hem tot 28/2 bekijken. Alle info vind je hier terug.

Previous
Next

Q / De film heeft nu ook een prijs gewonnen, hoe trots ben je daarop?

Megatrots, want ik had het helemaal niet verwacht! Ik heb helemaal geen acteerervaring, maar ik mocht wel samen spelen met Sofie Decleir – in de film is ze mijn coach. Ik vind het echt gek dat de film genomineerd werd voor een Gouden Palm (Cannes) en voor het filmfestival in Toronto (Canada). De kortfilm is ook op het festival van San Sebastian verkozen geweest tot beste kortfilm. Op het filmfestival van Oostende heb ik een Ensor in ontvangst mogen nemen. Het was een onwerkelijke droom. Spijtig dat corona stokken in de wielen stak en dat het festival moest doorgaan online, maar toch wil ik regisseur Leonardo Van Dijl, De Wereldvrede en de hele crew van ‘Stephanie’ bedanken. Ik schrok er wel van toen ik zag hoeveel mensen betrokken zijn bij de realisatie van een kortfilm (haha).

Q / Is er een acteercarrière voor je weggelegd?

Ja, misschien wel! Mijn hoofddoel blijft wel turnen omdat het mijn grote passie is, maar als het te combineren valt, waarom niet? In het najaar komt de derde langspeelfilm van Peter Monsaert uit. In die film spelen Koen De Bouw (De Premier), Noa Tambwe Kabati (Welp), Ruth Becquart (Chaussée d’amour), Sebastien Dewaele (Undercover), Sofie Decleir (De Dag) en Karlijn Sileghem (Home) mee. De opnames van die nieuwe fictiefilm –met de werktitel ‘L’Inconnu(e)’ – zijn ondertussen van start gegaan. In de film speel ik de dochter van Koen De Bouw. Tof hé!

Play Video

Bedankt Charlotte en nog veel succes met je acteer- & turncarrière!