Spotlight International

Al blijft het stil op internationaal competitieniveau, de gymnasten bouwen in stilte verder aan hun carrière. De toppers trainen hard voor de aanstaande Olympische Spelen of verrijken hun persoonlijk leven.

Keleti wordt 100

Agnes Keleti is een voormalige olympische en wereldkampioene Artistieke Gymnastiek. Ze werd op 9 januari 1921 geboren in Boedapest, Hongarije. Dat maakt van haar nu een eeuwelinge. Ze is de oudste nog levende olympische kampioene én medaillewinnares. De Joodse Keleti zou in 1940 en 1944 al deelnemen aan de Spelen, maar deze wedstrijden gingen niet door wegens de Tweede Wereldoorlog. Haar vader overleed later in Auschwitz. Keleti overleefde de Holocaust door een valse identiteit aan te nemen. Op de Spelen van Helsinki (1952) en Melbourne (1956) won ze 10 medailles, waarvan 5 gouden, 3 zilveren en 2 bronzen medailles. In 1957 emigreerde ze naar Israël, waar ze tot 1990 het nationale turnteam coachte. Sinds 2015 woont ze weer in Boedapest. Met haar eeuwige glimlach toont ze hoeveel plezier ze heeft in het leven. Volgens haar is dat ook de belangrijkste les die we kinderen moeten meegeven: geniet van het leven.

Play Video
Play Video

Europees kampioenschap met beperkt deelnemersveld

Een serieus uitgedund deelnemersveld nam deel aan het 33e Europees Kampioenschap Artistieke Gymnastiek. Oorspronkelijk stond het EK begin mei 2020 in Parijs, Frankrijk, gepland, maar door de coronapandemie werd het verplaatst naar Baku, Azerbeidzjan. Uiteindelijk vond het eind december 2020 plaats in Mersin, Turkije. Het event gold initieel als kwalificatie voor de Olympische Spelen, maar dat werd geannuleerd om geen druk te leggen op de federaties. Uiteindelijk namen slechts vijftien landen deel. Oekraïne won de teamcompetitie vóór Roemenië en Hongarije. Zsofia Kovacs (HUN) was goed voor goud op sprong en brug. Larisa Iordache (ROM) won het goud aan balk en vloer. Bij de juniores won de Roemeense Ana Barbosu (°2006) goud op alle toestellen en in de teamcompetitie. Onthoud die naam voor de toekomst!

Eerste Albanese medaillewinnaar op EK

Bij de mannen vond het EK eveneens plaats in Mersin, Turkije. De teamcompetitie werd gewonnen door Oekraïne (met Radivilov, brons op sprong op de Spelen van Londen 2012), vóór gastland Turkije en Hongarije. De verrassing kwam er op het paard met bogen, waar de Albanees Matvey Petrov het goud pakte, vóór de Kroaat Filip Ude. Tijdens de kwalificaties strandde hij op de zesde plaats, maar in de finale scoorde hij een volledig punt beter dankzij een hogere moeilijkheidswaarde. Petrov werd in 1990 geboren in Rusland. Hij won drie Russische nationale titels op het paard met bogen en werd zevende op dat toestel op het WK in 2013. Toen hij in 2016 niet geselecteerd werd voor het olympische team stopte hij met turnen en verhuisde hij naar Praag, waar hij begon te coachen. De directeur van de Praagse turnclub is van Albanese afkomst en zo ging de bal aan het rollen. Deze medaille is voor hem een grote motivatie om wedstrijden te blijven turnen.

Play Video
Play Video

Shawn Johnson verwacht tweede kindje

De 28-jarige Amerikaanse ex-olympisch kampioene is zwanger van haar tweede kindje. Samen met haar haar man Andrew East kondigde ze de zwangerschap aan op hun Instagram-account. Het kindje wordt verwacht in de zomer van 2021. In november 2019 werd hun dochter Drew Hazel geboren met een keizersnede. Als je hun persoonlijke leven wilt volgen, dan kan dat via hun Instagram-account, TikTok-account of YouTube-kanaal ‘The East Family’.

Vanessa Ferrari (ITA) traint uiterst moeilijke balkopsprong

De wereldkampioene allround van 2006, Vanessa Ferrari, post geregeld filmpjes van haar progressie op training op haar Instagram-account @ferrarivany. Zo konden we haar eind januari zien oefenen op een rondat schroefsalto opsprong op balk. Weliswaar nog op een mattenberg, maar wat zouden we het haar graag in competitie zien doen! De opsprong is genoemd naar de Amerikaanse Kelly Garrison Steves en heeft de waarde F in de FIG code. Diezelfde Garrison kon het ook in gestrekte houding (waarde G). 

 

Play Video

Jason Burnett springt niet meer

De Canadese vice-olympische kampioen van 2008 heeft beslist om een punt te zetten achter zijn trampolinecarrière. Maar liefst 24 jaar lang sprong hij naar ongekende hoogtes, ondertussen is hij 34. De specialist moeilijkheid is nog steeds wereldrecordhouder met een reeks van maar liefst 20.6 (op training)! Daarnaast is hij wereldwijd bekend om zijn ongelooflijke tricks en combinaties. Op de supertramp van zijn coach Dave Ross stond hij garant voor spektakel. Een reeks van tien verschillende drievoudige salto’s, bijna ondenkbare combinaties van salto’s en schroeven of wat stuntwerk, Jason draaide er zijn hand niet voor om.