LOOKING BACK

Wereldkampioenschap & WAGC Tumbling, Trampoline en Dubbele Minitrampoline

Van 28 november tot 1 december 2019 vond in het Japanse Tokio het 34ste Wereldkampioenschap Tumbling & Trampoline plaats. Vijf Belgische gymnasten kwamen er in actie.

Internationale fenomenen

De eerste olympische tickets werden in Tokio uitgedeeld, uitgerekend in de arena die volgend jaar het mekka van de gymnastiek is tijdens die Olympische Spelen.

Fenomeen Lei Gao (CHN) maakte zijn favorietenrol waar en schreef geschiedenis met zijn vierde wereldtitel op rij. Hij kreeg nochtans zware concurrentie van zijn eigen landgenoten en toplanden Wit-Rusland, Japan en Rusland.

Een andere historische prestatie kwam van gastland Japan. Lokale heldin Hikaru Mori behaalde de individuele wereldtitel. Japan veroverde eveneens goud in het synchroonspringen en de teamfinale bij de dames. Daarnaast vergeten we evenmin de wereldtitel van tumbler Aleksandr Lisitsyn (RUS) met een Miller in de reeks en een drievoudige eindsalto met schroef, of de vijfde wereldtitel van DMT-fenomeen Mikhail Zalomin (RUS)!

Play Video
Play Video

Sam D’Hoop boekt succes

De beste prestatie van onze Belgische springers kwam ongetwijfeld van Sam D’Hoop (Turnkring Oostakker). Hij trad aan op zijn eerste grote kampioenschap, maar deed waarvoor hij gekomen was. Hij behaalde met twee goede reeksen een ticket voor België voor de World Games 2021, die zullen plaatsvinden in Birmingham (USA). Een finale was nog net te hoog gegrepen, maar dat zit er in de toekomst zeker in!

Mindere resultaten voor andere Belgen

De andere springers verging het minder goed. Tachina Peeters (Creativa Schelle) was medaillekandidate, maar mislukte onverwachts in haar eerste reeks. Weg finale, weg World Games-ticket. Nu herbronnen, evalueren en op het naar het EKWannes Geens (Sterk en Lenig Drongen) raakte met zijn knie de grond in zijn tweede doorgang op de DMT, waardoor zijn uitsprong niet meetelde en hij dus in het laatste deel van het klassement terechtkwam. Op de grote trampoline sprong Joris Geens (Lenig & Vlug Beveren-Leie), mits aanpassingen en het nodige puntenverlies, zijn reeks uit, maar zijn clubgenoot Simon Debacker ging al vroeg in de fout. En ook in het synchroonspringen zorgde een verschillend element voor een onderbreking van de reeks … Einde verhaal.

Play Video

“Een nieuw jaar vraagt om nieuwe doelen! Eerst en vooral wil ik op het komende EK mijn vier (kwalificatie + finale) reeksen zo goed als mogelijk uitspringen! Ook kijk ik erg uit naar het Groot BK. Aangezien er in dit olympisch jaar geen WK is, werken we verder aan nieuwe reeksen voor 2021. We blijven zwoegen!”

– Tachina Peeters

World Age Group Competition

De week na het WK was het de beurt aan de jongeren. Meer dan 800 gymnasten van 11 tot 21 jaar uit 40 landen gingen de strijd aan om het beste van zichzelf te laten zien. Onder hen ook 31 Belgen. Dat de stress groot was, daar aan de andere kant van de wereld, valt niet te ontkennen. Maar ze deden het meer dan goed. Hun prestaties op de wedstrijd weerspiegelden hun voorbereiding. En we waren daar niet enkel om mee te doen.

Brons voor Laura Vandevoorde

In de discipline Tumbling waren er maar liefst vijf finaleplaatsen en eentje daarvan werd zelfs omgezet in een medaille. Laura Vandevoorde (Turnkring Oostakker) veroverde brons in de categorie 17-21 jaar. Ze ging als achtste naar de finale, maar hield het hoofd koel en sprong een hele mooie reeks. Daarna was het nagelbijten om te zien wat de concurrentie zou doen … Enkel een meisje uit Frankrijk en eentje uit Groot-Brittannië gingen haar nog voor en dus behaalde ze BRONS. Heel knap gedaan Laura!

Maar ook de jonkies deden het prima. In de categorie 11-12 jaar wisten maar liefst drie Belgische meisjes een finaleticket in de wacht te slepen. Lani Spiessens werd vijfde, gevolgd door Nona Horemans (RDM Sports Company) op de zesde plaats en Amy De Lil (KT Aalst) als achtste. Bij de 13-14-jarigen wist het clubgenootje van Amy, Sara Neyrinck, in haar finale een zesde plaats te veroveren.