WHAT’S TO COME

Europees Kampioenschap Toestelturnen

2020 is een olympisch jaar in vele sporten, zo ook voor de gymnasten in de discipline Toestelturnen. In de aanloop van Tokio 2020 staan nog heel wat internationale competities op het programma, waaronder het Europees Kampioenschap Toestelturnen in Parijs (meisjes) en Baku (jongens).

EK Toestelturnen meisjes

Van 30 april tot 3 mei trekken de meisjes van Team BELGYM richting Parijs (FRA). In de Accorhotels Arena in Bercy strijden de gymnasten om de Europese titels. Tijdens dit EK zien we zowel de juniores (geboortejaar 2006-2005) als de seniores (geboortejaar 2004 of ouder) in competitie. Houd onze website in de gaten voor de Team BELGYM-selectie.

Play Video

EK Toestelturnen jongens

Voor de jongens van Team BELGYM vormt Baku (AZE) the place to be voor het Europees Kampioenschap. Van 27 tot 31 mei vindt de titelstrijd plaats in Baku’s National Gymnastics Arena. In 2015 vond in deze hal nog de eerste editie van de European Games plaats. Net zoals bij de meisjes staat dit EK open voor juniores (geboortejaar 2006-2002) en seniores (geboortejaar 2002 of ouder). Houd onze website in de gaten voor de Team BELGYM-selectie.

Competitieformule

Elk land kan aan het EK deelnemen met een team van drie tot vijf gymnasten, of met twee individuele atleten. In de kwalificaties strijden de juniores voor de allround- en toestelfinales. Na de kwalificaties wordt een teamranking opgemaakt. Voor hen staat dus geen teamfinale gepland. De seniores daarentegen nemen het tijdens de kwalificaties tegen elkaar op in de strijd om een plekje in de team- en toestelfinales. Geen allroundfinale voor hen, wel een allroundranking na de kwalificaties.

 

Tijdens het EK wordt gewerkt volgens de formule 5-4-3: max. vijf gymnasten in een team, vier gymnasten per toestel komen in actie en de drie beste scores tellen voor het teamresultaat. In de teamfinale zien we bij de seniores drie gymnasten aan het werk, waarbij de drie scores in rekening worden gebracht.

 

Juniores – Allroundfinale (top 24)
Juniores & seniores: Toestelfinales (top 8)
Seniores: Teamfinale (top 8)

Kwalificatiemoment

Na de kwalificaties worden zowel bij de meisjes als bij de jongens twee quotaplaatsen toegekend voor de Olympische Spelen 2020. De hoogst gerangschikte gymnasten in de allroundranking (met max. één plaats per land) krijgen een quotaplaats toegekend. Check hier welke landen en gymnasten zich reeds konden kwalificaties voor de Olympische Spelen in Japan #tokyo2020