Kinesiste Eline Vandersteen

Eline Vandersteen (24 jaar) is kinesitherapeute en werkt sinds de zomer van 2019 bij Gymfed. Ze is verantwoordelijk voor de instappers Toestelturnen meisjes (11-13 jaar). In haar carrière turnde ze verschillende mooie wedstrijden zoals EYOF, YOG, EK en WK. Haar mooiste moment was het EK 2012 in Brussel, waar de meisjes voor het eerst als team een finaleplaats konden bemachtigen. Ze sloot haar carrière af op het WK 2014 in Nanning.

Acrocoach Elyne De Meyst

Elyne de Meyst (26 jaar) coacht samen met Sergey Tretyakov en Hans Lismonde de topsporters acrobatische gymnastiek. Ze werkt ondertussen al meer dan vier jaar voor Gymfed en mocht al heel wat internationale competities als coach bijwonen. Zelf was ze zowel als boven- als onderpartner actief in duo en trio.

Gymnastiek, meer dan alleen turnen

Gymnastiek is zoveel meer dan goede elementen turnen op de mat. Sportiviteit en de levensstijl van een sporter zijn even belangrijk als turnen op zich. Elyne en Eline zijn het erover eens dat die waarden belangrijk zijn om mee te geven aan de sporter. Eerst en vooral is er zonder sportiviteit niets moois aan een sport. Het leert de sporter ook heel goed zichzelf te beoordelen. De beste wint, degene die een foutje maakt wint niet en toont respect voor de prestaties. Ook levensstijl en mindset dragen bij tot de prestatie van een gymnast. En dat kan soms eens botsen, moeilijk zijn, doorwegen of zwaar lijken. Hierbij is het als trainer belangrijk om zoveel mogelijk open te staan voor de gymnasten en hen indien nodig daarbij te steunen, te helpen, wegwijs te maken. Als laatste is het nog steeds belangrijk dat de sporter plezier heeft aan zijn hobby, los van het feit hoe de prestaties zijn.

Eline, hoe gebruik je je eigen ervaring als topsporter in je job?

“Het is vooral relevant om te weten welke kwaliteiten een gymnast moet hebben bij de uitoefening van zijn sport en wat de sport precies inhoudt. Zo kan ik mijn oefentherapie aanpassen aan de noden van het moment en weet ik ook dat mijn aanpak anders zal zijn indien er belangrijke wedstrijden gepland zijn. Ook als een gymnast komt met klachten tijdens een bepaalde beweging, weet ik direct wat de beweging inhoudt en kan ik daaruit relevante informatie halen. Voor de return to sport is het een voordeel om gymnasten na een ernstige blessure te begeleiden bij het hernemen van de toestellen.”

Een gezonde levensstijl, het begin van alles

Goede resultaten halen op een wedstrijd begint met een goede nachtrust. Door voldoende te slapen staat een gymnast met een goede concentratie op training en gebeuren er ook minder ongevallen. Het is belangrijk om dat over te brengen aan je groep. Daarnaast is evenwichtig eten in het vooruitzicht van energie tijdens de training en recuperatie erna ook zeer belangrijk. Op training is het belangrijk dat ze de mindset ‘training’ opzetten, en daarbuiten leren loslaten, dat ze concentreren op school bijvoorbeeld. Niet te veel blijven nadenken en analyseren van de training buiten de trainingsuren.

Een trainer die zijn ervaring doorgeeft

Een trainer die zelf uit het milieu komt, kan veel ervaring doorgeven, zo getuigt Elyne. Daarnaast weet de coach ook effectief waarover hij/zij spreekt. “Ze heeft het ook gevoeld, dus ze begrijpt me beter”, dat gevoel ervaren de gymnasten dan vaker. “Het zorgt ervoor dat je als coach toegankelijker bent”, vertelt Elyne. Zij heeft als acrogymnaste in verschillende formaties geturnd en dat zorgt ervoor dat het makkelijker is om technieken over te brengen, doordat ze die zelf al eens heeft uitgevoerd. “Ik kan makkelijker technieken, gevoelens en ideeën overbrengen bij de gymnasten”, voegt ze er nog aan toe.

Tips van de pro’s

  • Maak als coach een duidelijke planning voor jezelf en voor je sporters.

  • Weet welke doelen je wilt behalen met een gymnast/team/skipper en zorg ervoor dat ook zij op de hoogte zijn van die planning.

  • Reflecteer voldoende, niet alleen over de prestatie van de gymnasten, maar ook over jezelf, over hoe jij omgaat met trainingen, wedstrijden, problemen, andere trainers …

  • Luister als derde persoon altijd goed naar het verhaal van zowel de trainers als de sporters. De verschillende partijen zien het probleem vaak vanuit een ander standpunt waardoor er misverstanden kunnen optreden. Het is belangrijk om die strubbelingen te vermijden of indien nodig snel uit te klaren.