Q&A

Julie Van Gelder en Helena Degraeve in The House of Dancing Water

 

Twee Belgische topsporters trokken enige tijd geleden naar Macau, Azië, om er deel uit te maken van het gezelschap van The House of Dancing Water.

Q: “Wat is de mooiste turnervaring uit jullie carrière?”

Helena: “Eén specifiek moment kiezen vind ik moeilijk, aangezien ik 10 jaar Ritmiek heb beoefend en me er heel veel momenten zijn bijgebleven. Ik denk aan mijn eerste gouden medaille ooit op een wedstrijd in Parijs of het moment toen ik mijn eerste van de twee selectienormen binnenhaalde op een wedstrijd in Cyprus, voor het EK in Bremen (2010). Maar wat ik het meest waardeer is hoe de sport mij geleerd heeft mijn doelen na te streven en niet op te geven. Ik denk dat ik veel dingen niet bereikt zou hebben als mijn coach Mira mij die belangrijke levensles niet had meegegeven. “

Play Video
Play Video

Julie: Ook voor mij is het moeilijk om één wedstrijd te kiezen. In mijn 15 jaar Acro was elke wedstrijd speciaal, al wonnen we niet, of hadden we geen podium. Het betekende dat de wedstrijd ons iets bijleerde en ons sterker maakte voor de volgende keer. Het leerde me om nooit op te geven en te blijven vechten en hard trainen om telkens beter te worden. Maar als ik uiteindelijk toch moet kiezen, denk ik aan drie wedstrijden, die toch net iets specialer waren dan de andere. 

Europees Kampioenschap 2007: het eerste Europees Kampioenschap voor Sam Pauwels en mij, onze eerste grote wedstrijd! Nooit hadden we gedacht dat we daar met het Europees goud naar huis zouden gaan.

World Games 2009 in Taiwan: Menno Vanderghote en ik veroverden daar de zilveren medaille op de grootste wedstrijd die ik ooit deed.

European Games 2015: driemaal goud voor Ineke Van Schoor, Kaat Dumarey en mezelf. We hadden nooit verwacht dat we dat konden behalen. Het heeft ons echt laten zien dat hard trainen en vooral in elkaar geloven je zoveel sterker maakt!”

Q: “Hoe zijn jullie bij The House of Dancing Water terechtgekomen?”

Julie: “Voor The House of Dancing Water heb ik een showreel gemaakt en deze opgestuurd naar thodwcasting.com. Ik was dolblij toen ik een aanbod kreeg om in mei 2016 te starten met de CCO (Cast Change Over, dit is een drie maanden durend trainingskamp dat je voorbereidt om uiteindelijk in de show aan de slag te gaan). Tijdens die drie maanden leer je alles specifiek voor de show. Dat gebeurt in het theater van The House of Dancing Water in Macau. Na drie maanden hard trainen was ik een van de gelukkigen die een contract van 2 jaar kregen voor de show.”

Helena: “Twee jaar geleden deed ik auditie voor de show in Rome. Op dat moment hadden ze geen dansers nodig, maar er was wel een algemene auditie. In mei 2019 kreeg ik bericht van de artistieke coördinator of ik eventueel interesse zou hebben om in de show te werken. Toen moest ik online een act uit de show leren, een video maken en samen met mijn meest recente showreel opsturen. Nadien ging alles redelijk snel. Een maand later was ik al in Macau.”

Q: “Kun je in het kort uitleggen hoe zo’n show eruitziet?”

Julie: “Persoonlijk vind ik dat onze show fantastisch is. Er is zoveel variatie en dat maakt het zo interessant. Het is een watershow, wat je wel kunt afleiden uit de naam, maar doordat ons podium op zoveel verschillenden manieren kan bewegen, ontstaat er een adembenemend effect doorheen de hele voorstelling.”

 

Q: “Hoelang zitten jullie ondertussen in de show?”

Julie: “Uiteindelijk zit ik al 3,5 jaar in de show en deed ik ongeveer 1400 voorstellingen voor The House of Dancing Water.”

Helena: “Ik zit nu 6 maanden in de show en deed in totaal al ongeveer 250 voorstellingen. Voorheen danste ik bij Chrysalis London.”

Q: “Wat is jullie rol in de show?”

Julie: “In onze show heb je verschillende profielen: duikers, straps, porters, (acro)dansers, flyers, pyramids, motor riders, characters, muzikanten … Ik maak deel uit van het House Troupe Flyer profiel. Onze profielen zijn vrij groot van basis, wat wil zeggen dat we vrij veel variëteit hebben in wat we doen. Ik doe bijvoorbeeld duiken, dansen, harnaswerk, enz. Bovendien ben ik ook nog back-up danser, net als Helena. Sinds kort doe ik ook de Russian Swing Act in de show.”

Helena: “In de show ben ik een danser. Dat is een interessant profiel, waarbij veel vastgelegd is, al hebben we ook de vrijheid om een eigen karakter te creëren en hiermee te experimenteren als dochters van de Queen. Daarnaast doen we ook een val van acht meter van de trapeze in het water.”

Q: “Hoe ziet een gewone week er voor jullie uit?”

 

Helena: “Van donderdag tot en met maandag doen we twee voorstellingen per dag, om 17 uur en om 20 uur, tien per week dus. Daarnaast trainen we ook nog bijna elke dag. We hebben specifieke trainingen in het begin van de week om ons op te warmen voor de voorstellingen. Daarnaast hebben we ook nog extra trainingen om verbeteringen aan te brengen, nieuwe dingen bij te leren, krachttraining, ballet, blessurepreventie … De trainingen zijn aangepast aan elk profiel. Wij zijn wel een watershow, maar als je de voorstelling ziet, begrijp je dat het uiteindelijk veel meer is dan dat.”

Q: “Wat is het grootste verschil tussen jullie show en Cirque du Soleil?”

 

Julie: “De show is een productie van Franco Dragone, de maker van verschillende Cirque du Soleil-voorstellingen (Alegria, Quidam, 0, Mystère, La Nouba, Saltimbanco … ). We kunnen dus zeggen: the same, but different  “

Helena: “Het grootste verschil is volgens mij dat je bij Cirque du Soleil meer het verschil ziet tussen de diverse acts. Je ziet de technici het decor op- en afbreken, en het is minder een vloeiend geheel. Onze show is van het begin tot het einde een aaneensluitend verhaal, waardoor het heel makkelijk te volgen is voor jong en oud.”

 

 

 

Play Video

Q: “Waar vindt de show plaats?”

Julie: “Onze show is een vaste voorstelling in Macau, het Las Vegas van China. Aangezien wij een watershow zijn, met een bassin dat vergelijkbaar is met vijf olympische zwembaden, kunnen we onmogelijk rondreizen. Het is dus zeker de moeite waard om eens naar Macau te reizen om de show te komen bekijken. Macau is een klein schiereiland op een uurtje met de ferry van Hongkong. Macau is uniek, het is klein, maar het heeft zoveel mooie en speciale dingen. Daardoor is het heel interessant om hier te wonen. Zo zie je heel goed dat het vroeger een Portugese kolonie was: als je rondkijkt, kun je wegdromen en waan je je heel even in Europa.”

 

Q: “Spreken jullie ondertussen al wat Kantonees?”

Helena: “Iedereen in onze show is afkomstig van een andere plek in de wereld, wij spreken dus allemaal Engels met elkaar. We hebben een basiskennis Kantonees die we kunnen gebruiken als we iets moeten uitleggen, bijvoorbeeld aan een taxichauffeur, maar doorgaans is het gelukkig allemaal in het Engels.”

 

Q: “Hoe vaak komen jullie terug naar jullie familie en vrienden in België?”

Julie: “Meestal probeer ik toch om één keer per jaar naar België te komen, meestal in maart. Onze vakantiedagen liggen vast – in maart hebben we altijd twee weken vrij. In totaal hebben we circa vier weken per jaar: twee weken in maart, een in juni en een in oktober.”

Helena: “Ik ben hier nog maar zes maanden, dus voor mij stelt die vraag zich nog niet. Ik ben wel al in oktober teruggekeerd naar België. En het is de bedoeling om dat in oktober 2020 opnieuw te doen.”

 

 

Q: “Wat missen jullie het meest uit België?”

Julie: “Sowieso het eten, Belgische frietjes met joppiesaus zou me wel smaken. Gelukkig heb ik af en toe wat familie op bezoek, die me telkens wel wat lekkers meebrengt van het thuisfront. Zoals chocolade, speculaaspasta … Natuurlijk zijn er de vrienden om je heen om samen kerst en verjaardagen te vieren, of om een avond thuis gezellig door te brengen … Gelukkig is Helena hier nu, zo kunnen we ons Nederlands blijven oefenen met elkaar en kunnen we Belgische avondjes organiseren om ons toch wat thuis te voelen.”

Helena: “Voor mij is dat ook absoluut het eten, ik lust wel een bordje rode kool. Daarnaast blijf ik het raar vinden dat we niet de mogelijkheid hebben om familie of vrienden wekelijks te zien. Skype is toch niet hetzelfde …” 

 

 

Q: “Hoe zien jullie de toekomst?”

Julie: “Ik bekijk alles dag per dag. Momenteel heb ik een fantastisch leven met een superjob. Ik heb mijn hele leven getraind met dit als doel en ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om dit werk te doen. Ik heb nog geen verdere toekomstplannen.”

Helena: “Same here! Ik ben hier nu nog maar zes maanden en ik blijf dagelijks nog steeds nieuwe dingen ontdekken in de show. Daarnaast is er enorm veel ruimte om zelf te groeien. Ik leef van dag tot dag en ik voel wel wanneer de tijd rijp is om ergens anders mijn vleugels uit te slaan.”