Spotlight International

 

Er lijkt wel een heuse babyboom losgebarsten in de gymnastiekwereld. Heel wat ex-gymnasten werden de afgelopen tijd mama. Daarnaast kregen we ook heel triest nieuws uit Canada.

Shawn Johnson is mama geworden!

 

De vice-olympisch kampioene van Peking 2008, Shawn Johnson (28), heeft een dochter gekregen. Ze stuurde het nieuws op 4 november de wereld in via haar Instagram-account. Onder een schattige foto van het kersverse gezin schreef ze “Welkom op deze wereld kleine meid”. Pas later gaven Shawn en haar man Andrew East druppelsgewijs meer details vrij over de geboorte. Zo bleek dat het meisje eigenlijk al geboren was op 29 oktober 2019 na een bevalling van 22 uur, die uitdraaide op een keizersnede. Later maakten ze ook haar naam bekend: Drew Hazel East, genoemd naar haar vader, Andrew. Het koppel heeft ook een YouTube-kanaal ‘The East Family’, waarop het via vlogs inkijk geeft in zijn leven. Daar kun je onder andere het volledige geboorteverhaal bekijken.

Play Video
Play Video

O’Brien verliest strijd tegen kanker

Twee jaar nadat ze voor het eerst de diagnose van kanker kreeg en enkele maanden nadat ze op haar blog deelde dat de ziekte nu ook in haar hersenen zat, is de Canadese trampolinespringster Tamara O’Brien overleden. Ze stierf op 15 oktober op 22-jarige leeftijd. O’Brien won zilver op de World Games in Polen in 2017 en was zich aan het voorbereiden op de wereldkampioenschappen in Sofia, Bulgarije, toen ze het nieuws te horen kreeg. In november 2018 kon ze haar droom toch waarmaken en mocht ze dankzij een organisatie die jongeren met kanker ondersteunt het WK in Sint-Petersburg bijwonen. Tijdens een teamvergadering na het event kreeg O’Brien ook de bronzen medaille die het Canadese team gewonnen had tijdens de teamcompetitie. Ze kreeg die medaille van tweevoudig olympisch kampioene Rosie McLennan.

Zoontjes voor ex-ritmiek gymnasten Mazur en Mamun

Op 3 oktober 2019 beviel de Russische Margarita Mamun (24) van een zoontje, Lev Alexandrovitsj Sukhorukov. Mamun werd olympisch kampioen in Rio de Janeiro (2016). Ze verloofde zich met olympisch zwemmer Alexander Sukhorukov op het olympisch bal. Een jaar later trouwden ze en in juli 2019 kondigde ze via Instagram aan dat ze zwanger was. Nog meer babynieuws vinden we bij de Oekraïense Viktoria Mazur (25). Ze werd op 15 december 2019 mama van een zoontje, Alexander. Mazur was vooral succesvol met de groepsoefeningen. Zo haalde ze op meerdere WK’s tussen 2011 en 2015 brons met het Oekraïense team (met Ganna Rizatdinova en Eleonora Romanova).

Hoe poetst een ritmische gymnaste haar tanden?

Olympic Channel postte een grappig filmpje waarin ritmische gymnasten dagelijkse handelingen uitvoeren ‘op zijn ritmieks’. Zo zie je hoe Lala Kramarenko (RUS) haar tanden poetsen met haar voet over haar hoofd en Natalia Gaudio die haar benen scheert in de douche … (Don’t) try this at home :D.

Agnes Keleti is 99!

De oudste levende winnaar van de Olympische Zomerspelen, Agnes Keleti (HUN), is 99 jaar geworden (en ze kan nog altijd in spagaat zitten!). Ze overleefde als Joods meisje de Holocaust en werd vijfmaal olympisch kampioene, waaronder één keer als lid van de Hongaarse ‘draagbare toestellen’ groep in 1956. Dat was met andere woorden ritmische gymnastiek, nog voor het afgescheiden werd van de artistieke gymnastiek. In 1957 emigreerde ze naar Israël.

Play Video

Jax Kranitz is sensatie op TikTok

De Amerikaanse Jax Kranitz laat in een Instagram/TikTokfilmpje zien hoe je zonder problemen kunt opstaan, als je een geoefende gymnaste bent natuurlijk. Jay houdt haar benen gestrekt, brengt ze naar voren en staat dan zonder haar handen te gebruiken probleemloos recht. Lenigheid troef! Ga jij de challenge aan.